I veckan låg ett träd fällt över naturstråket på sjöns östra sida. Ett annat riskerade att falla över stråket där cyklister och gångtrafikanter tar sig fram. På ytterligare träd hade gnagarfesten påbörjats.
Bäverns framfart blir en sak för Stockholms stad. Träden det handlar om finns söder om Brotorps kanalbro i samma trakt där Skarpnäcks stadsdelsförvaltning låtit fjällkor beta under sommaren.
"Vi har bett vår entreprenör Svevia att se över detta" skriver Peter Mellin som är parkingenjör på stadsdelsförvaltningen till Mitt i.
"Detta händer lite då och då och bäver har funnits länge i det här området" skriver Peter Melin som är parkingenjör och naturvårdsvakt i Hammarby-Skarpnäck.
Angie Gray
Viltvårdare bedömer problem
Stockholms stads viltvårds- och skadedjurssamordnare Richard West kommer att besöka området för att bedöma om staden ska göra någon insats mot själva djuren.
– Om det är fara för person och egendom och den etablerar sig på en plats som är direkt olämplig behöver vi ta bort bävern därifrån. Men skyddsjakt är inte alltid lösningen.
Är träd stora kan bävern gnaga så pass att nästa kraftiga blåst ska fälla det.
Johan Kristensen
Det finns andra sätt att ge skydd.
– Vi kan sätta nät på träd, berättar han.
Har blivit fler
I en intervju med Mitt i för tre år sedan berättade stadens tidigare skadedjurssamordnare Tommy Tuvunger att bäverpopulationen ökat i Stockholm.
– Problematiken har ökat i hela stan. Vi gör en del för att decimera beståndet, annars skulle det bli en ohållbar situation, bävern har inga naturliga fiender, vi måste hjälpa naturen, sa han då.
Enligt länsstyrelsen finns rikligt med spår efter bäver i sjösystemet vid Nackareservatet.
– Det är också ett trevligt inslag i naturen. Att få se en bäver när man promenerar runt Ältasjön är väldigt uppskattat, säger Richard West.