En kvinna i 90-årsåldern blev i tisdags eftermiddag uppringd av en person som uppgav sig företräda ett postbolag.

Uppringaren krävde att få kvinnans kontokortskod, och efter påtryckningar gav hon till slut ut koden. Personen påstod sedan att de skulle komma hem till kvinnan i Flemingsbergsområdet för att byta ut hennes kort. Misstänksam över samtalet ringde kvinnan 112, som skickade en polispatrull till hennes bostad. 

– Vi tar oss snabbt till adressen för hon nämner att det ska komma en person hem till henne. Vi ska ändå hålla ett förhör med henne och åker dit på vinst och förlust, säger Fredrik, polisassistent vid Huddingepolisen, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

Han, kollegan Ida och två polisaspiranter åkte dit. Och under förhöret börjar kvinnans telefon att ringa på nytt.

"Nu är det kört"

Strax därefter står bedragaren utanför henne ytterdörr.

– Han hade nog inte förväntat sig att det skulle stå ett gäng poliser i hallen. Han blev väldigt förvånad kan man minst säga. Min känsla var att han kände att nu är det kört, säger Fredrik.

Bedragaren kördes till en åklgare och en anmälan om försök till bedrägeri gjordes. Men att en bedragare kan tas på bar gärning på det här sättet hör inte till vanligheterna.

– Jag har varit på utryckningar tidigare där man har velat göra så här, men då har bedragaren inte dykt upp, säger polisen Ida.

Poliserna beskriver att många av de äldre män och kvinnor som utsätts för bedagare skäms över det som hänt.

– De anklagar sig själva: hur kunde jag gå på det här? Det kändes som en liten seger när man varit på flera sådana här fall att kunna gripa någon, säger Fredrik.