JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Beslut: Ingen hyresrätt för de med försörjningsstöd

Järfällahus hyror för 2024 är klara.

Järfällahus hyror för 2024 är klara.

Erik Lejdelin

20240619163925
20240619170535
2024-06-19
16:39
2024-06-19 17:05

Får du försörjningsstöd har du idag ingen rätt till en hyresrätt i Järfällahus. Det ville Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ändra på, men Centerpartiet gick emot övriga styret.

Personer som får försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, har idag inte rätt att söka en hyresrätt i Järfällahus. I den nya bostadsförsörjningsplanen ville Socialdemokraterna och Vänsterpartiet testa försörjningsstöd som en giltig inkomst.

Men Centerpartiet trotsade sina samarbetspartier och skrotade planerna tillsammans med oppositionen under senaste kommunstyrelsen.

– Vi har enorma ekonomiska utmaningar i Järfälla. Järfällahus står också inför en stor upprustning av sina lägenheter och kommer få en enorm låneskuld på grund av detta. Det här förslaget kommer inte gynna bolagets ekonomi, säger Aphram Melki (C).

Belastar utsatta områden

Han säger också att idén går emot kommunens planer på att lyfta kommunens socioekonomiskt utsatta områden.

– Järfällahus har många lägenheter i våra utsatta områden. Och vad kännetecknar ett utsatt område? En faktor är hög arbetslöshet. Då menar vi att det inte är rätt väg att gå att belasta de är områdena ytterligare.

Men finns det inte en poäng i att låta människor få en chans att få en bostad?

– Ja, självklart. Och vi tar vårt sociala ansvar. Vi har kontrakt till de mest behövande, våldsutsatta kvinnor exempelvis. Järfälla har också totalt sett försörjt länet med ett stort antal bostäder. Tillväxten i Barkarbystaden har gjort att vi har en stor kommunskuld.

Aphram Melki (C) säger att Järfällas skattekraft minskar mest i hela landet, och att kommunen behöver få in fler med starkare ekonomi.

V riktar skarp kritik

Vänsterpartiet, som har ordförandeposten i Järfällahus styrelse, är förbluffade över Centerpartiets drag.

Inte är rätt väg att gå att belasta de är områdena ytterligare

– Vi ser allvarligt på att Centerpartiet ensamma yrkade på att stryka den här skrivningen, säger kommunalrådet Therese Johansson (V).

Hon ser allvarligt på att Centerpartiet väljer att kalla personer med försörjningsstöd som en belastning. I sin reservation skriver de att agerandet tyder på ett "fattigdomsförakt".

– För oss är det här en rättvise- och rättighetsfråga. Alla har rätt till en bostad och det här handlar inte om att ge någon förtur utan bara om att allas kötid ska vara lika mycket värd. Det är inte varifrån man får sin inkomst som avgör hur man är som person eller vad man tillför i ett bostadsområde.

Therese Johansson (V), kommunalråd, är ser mycket allvarligt på Centerpartiet agerande.

Therese Johansson (V), kommunalråd, är ser mycket allvarligt på Centerpartiet agerande.

Leo Ahmed

Bättre ekonomiskt

Hon poängterar också att det här handlar om hela JHAB:s bestånd i hela Järfälla.

– Exakt var en lägenhet är ledig vet man ju inte. Och ur ett rent krasst ekonomiskt perspektiv är det bättre för både kommunen och individen att hyra en bostad över en längre tid, snarare än att söka sig till andrahandsmarknaden eller bli hemlös.

Kommer det här få konsekvenser för ert samarbete?

– Vi ser väldigt allvarlig på det som har hänt och hur de valt att formulera sig i den här frågan. Men exakt vilka konsekvenser det får kan jag inte svara på idag.

Flesta hyresvärdar godtar socialbidrag

De senaste åren har många hyresvärdar lättat på inkomstkraven för de som söker en hyresrätt. I enkät gjord av Sveriges Allmännytta förra året svarade 7 av 10 hyresvärdar, både privata och kommunala, att de godtar försörjningsstöd som en inkomst.

Järfällahus förvaltar 5 600 lägenheter i kommunen. För att bli godkänd måste du kunna visa på inkomst ett halvår fram i tiden. Alla typer av inkomster är godkända förutom försörjningsstöd eller kontanter.

Källa: Sveriges Allmännytta, Järfällahus

ErikLejdelin
08-550 551 35

Senaste nyheterna

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Rymlingarna Juaco och Chai är nu hemma.

Privat

Exotiska fåglar rymde på T-centralen – nu tackar ägaren för all hjälp

Nyheter

Fåglarna kunde fångas in ✔ Ägaren tackar SL ✔ "Alla hjälptes åt"

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Jeff Roman, projektleder festivalen, som till stor del äger rum på Mega.

Louise Kristoffersson

Ny ungdomsfestival på lördag

Nyheter

✔ Alla får chansen att dansa, sjunga och skapa bilder ✔ 30-tal epatraktorer i jätteutställning

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stockholmarna kommer att få fortsätta leva med inställda pendeltåg, så länge regeringen inte priorirerar spårunderhållet högre, menar regionstyret.

Stefan Källstigen

Nya siffror: Därför ställs pendeltågen in

Nyheter

Vanligaste felen ✔ Regeringen kritiseras: "Struntar i järnvägsunderhållet" ✔ Så gick det med de 156 rälssprickorna

Här har eleverna 15 minuter på sig att äta lunch

Lundskolan i Järfälla. Här har mellanstadieelever endast 15 minuters lunchrast.

Lundskolan i Järfälla. Här har mellanstadieelever endast 15 minuters lunchrast.

Järfälla kommun

20250402053249
20250402085034
2025-04-02
05:32
2025-04-02 08:50

Rekommendationerna säger minst 20 minuter. Men på Lundskolan i Järfälla äter mellanstadieeleverna lunchen på en kvart varje dag.

– Det är ohållbart, säger mamman Lisa Söderqvist.

När Mitt i kontaktar skolan kommer beskedet: lunchen förlängs – med fem minuter.

Det är på Lundskolan i Viksjö i Järfälla som en mellanstadieklass har 15 minuters lunchrast varje dag.

Något som Lisa Söderqvist, mamma till ett barn på skolan, har reagerat på.

– En kvart på dig att äta dig mätt, bara det är en stressfaktor. Barnen är ju stressade som det är i dag. Det är viktigt att få i sig näring för en bra arbetsmiljö, säger hon.

Varit så i flera år

Lisa Söderqvist har haft flera barn på Lundskolan. Hon berättar att korta luncher har varit ett återkommande problem.

– Prio är att barnen ska få lugn och ro. Skulle jag inte få rast på jobbet efter flera timmar, eller om jag skulle få 10 minuters lunch, skulle inte jag vara en trevlig människa, säger Lisa, som oroar sig för att hennes barn inte hinner få i sig tillräckligt med mat.

Finns riktlinjer

Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer för skolluncher rekommenderas det att elever ska ha möjlighet att sitta vid matbordet i minst 20 minuter.

– Man ska ha tid på sig att sitta ned och äta. Men också för att hämta mat, köa och ställa in disk, säger Emelie Elin, rådgivare på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.

En forskningssammanställning som Livsmedelverket gjort visar att barn med längre lunch äter mer av huvudrätten, känner sig mättare samt äter mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

– Studierna visade också att barn med längre lunch pratade mer med varandra och i högre utsträckning rapporterade att de kände sig glada under lunchen jämfört med elever med kortare lunch.

Är det uppseendeväckande om en skolklass enbart har en lunch på 15 minuter?

– Det riskerar att bli stressigt för eleverna att hinna äta i lugn och ro, säger Emelie Elin.

Ska utöka lunchtiden

Men Livsmedelverkets rekommendationer är just bara rekommendationer. Det yttersta ansvaret för elevernas scheman ligger på huvudmannen eller rektorn för skolan.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan, skriver i ett mejl till Mitt i att Lundskolan under flera år haft 15 minuters lunch på mellanstadiet, men att det har funnits möjlighet att stanna kvar i matsalen om eleverna inte hunnit äta klart. Tidigare har eleverna efter lunchen fortsatt med rast. Men det har förändrats i år.

"Vi har infört en gemensam, sammanhållen rast för mellanstadiet, vilket syftar till att förbättra och höja kvaliteten på vår rastverksamhet. Denna förändring har inneburit att inte alla klasser har sin lunch direkt i anslutning till rasten, vilket kan ha skapat viss oro", skriver han.

Han berättar att skolans schemaläggare sedan en tid tillbaka har jobbat med att hitta en lösning för längre lunch. Och beskedet om hur det blir råkar sammanfalla precis med den tidpunkt Mitt i kontaktar skolan. Lunchen förlängs med fem minuter redan nästa vecka.

"Denna förändring innebär att alla elever får tillräckligt med tid för att äta. Till hösten kommer denna ändring att vara permanent och vara på plats från starten av det nya läsåret".

Han vill poängtera att alla elever har haft möjligheten att äta sig mätta.

"Alla elever har haft chans att sitta kvar i matsalen om de önskat ta extra mat, och vi har försökt att tillgodose deras behov på bästa sätt", skriver Emil Lönn.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan.

Emil Lönn, rektor på Lundskolan.

Exakta Photo AB

Hoppas på ändring

I dag finns det ingen lag som reglerar längden på skollunchen. Det vill Lisa Söderqvist se ändring på.

– Jag tycker att det borde vara samma regler för barn som för vuxna. Jobbar du en hel dag har du ju laglig rätt till 30 minuters rast. Hur är det rimligt att barnen ska äta på en kvart då?

Så säger lagen

I skollagen står det att eleverna i grundskolan ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

Det är kommunen eller styrelsen för den fristående skolan som beslutar om vilken mat som ska serveras och hur serveringen ska gå till.

Alla elever ska tillförsäkras en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet. Det gäller både i den inre och yttre miljön i skolan. Det inkluderar även annan verksamhet än undervisning, som exempelvis skolmåltider och raster.

Elever har rätt till inflytande över sin utbildning och sin arbetsmiljö. Skolmåltiderna är ett exempel på en fråga som skolan kan arbeta med.

Det finns inget i skollagen som reglerar längden på lunchen.

Källa: Skolverket