Personer som får försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, har idag inte rätt att söka en hyresrätt i Järfällahus. I den nya bostadsförsörjningsplanen ville Socialdemokraterna och Vänsterpartiet testa försörjningsstöd som en giltig inkomst.

Men Centerpartiet trotsade sina samarbetspartier och skrotade planerna tillsammans med oppositionen under senaste kommunstyrelsen.

– Vi har enorma ekonomiska utmaningar i Järfälla. Järfällahus står också inför en stor upprustning av sina lägenheter och kommer få en enorm låneskuld på grund av detta. Det här förslaget kommer inte gynna bolagets ekonomi, säger Aphram Melki (C).

Belastar utsatta områden

Han säger också att idén går emot kommunens planer på att lyfta kommunens socioekonomiskt utsatta områden.

– Järfällahus har många lägenheter i våra utsatta områden. Och vad kännetecknar ett utsatt område? En faktor är hög arbetslöshet. Då menar vi att det inte är rätt väg att gå att belasta de är områdena ytterligare.

Men finns det inte en poäng i att låta människor få en chans att få en bostad?

– Ja, självklart. Och vi tar vårt sociala ansvar. Vi har kontrakt till de mest behövande, våldsutsatta kvinnor exempelvis. Järfälla har också totalt sett försörjt länet med ett stort antal bostäder. Tillväxten i Barkarbystaden har gjort att vi har en stor kommunskuld.

Aphram Melki (C) säger att Järfällas skattekraft minskar mest i hela landet, och att kommunen behöver få in fler med starkare ekonomi.

V riktar skarp kritik

Vänsterpartiet, som har ordförandeposten i Järfällahus styrelse, är förbluffade över Centerpartiets drag.

– Vi ser allvarligt på att Centerpartiet ensamma yrkade på att stryka den här skrivningen, säger kommunalrådet Therese Johansson (V).

Hon ser allvarligt på att Centerpartiet väljer att kalla personer med försörjningsstöd som en belastning. I sin reservation skriver de att agerandet tyder på ett "fattigdomsförakt".

– För oss är det här en rättvise- och rättighetsfråga. Alla har rätt till en bostad och det här handlar inte om att ge någon förtur utan bara om att allas kötid ska vara lika mycket värd. Det är inte varifrån man får sin inkomst som avgör hur man är som person eller vad man tillför i ett bostadsområde.

Therese Johansson (V), kommunalråd, är ser mycket allvarligt på Centerpartiet agerande.

Therese Johansson (V), kommunalråd, är ser mycket allvarligt på Centerpartiet agerande.

Leo Ahmed

Bättre ekonomiskt

Hon poängterar också att det här handlar om hela JHAB:s bestånd i hela Järfälla.

– Exakt var en lägenhet är ledig vet man ju inte. Och ur ett rent krasst ekonomiskt perspektiv är det bättre för både kommunen och individen att hyra en bostad över en längre tid, snarare än att söka sig till andrahandsmarknaden eller bli hemlös.

Kommer det här få konsekvenser för ert samarbete?

– Vi ser väldigt allvarlig på det som har hänt och hur de valt att formulera sig i den här frågan. Men exakt vilka konsekvenser det får kan jag inte svara på idag.