I Ormbacka bygger Järfälla kommun 350 bostäder, och i de kommande etapperna kan det bli upp emot hundra till.

I somras gav kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) ett uppdrag till förvaltningen att utreda om området kan få en permanent förskola.

– Slutsatsen av utredningen är att det inte är en lämplig plats, och vi kommer därför inte gå vidare, säger Eva Ullberg (S).

Men varför är det då olämpligt att bygga en förskola här? En orsak är enligt kommunen att förskolan kommer bli svår att fylla. För att en förskola ska gå runt ekonomiskt över tid i Järfälla behöver den ha en maxkapacitet på 160 barn. Men behovet av förskoleplatser i Ormbacka är bara hälften av det. Och att bygga en mindre förskola skulle bli alldeles för dyrt för kommunen.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, vill inte att man går vidare med planera på en ny förskola i Ormbacka.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, vill inte att man går vidare med planera på en ny förskola i Ormbacka.

Erik Lejdelin

Tiden en knäckfråga

En annan orsak är tiden. När förskolan väl står klar kommer de småbarnsfamiljer som flyttat in i Ormbacka ha barn som redan börjat skolan. Då behöver förskolans barn komma från andra områden.

– Det skulle innebära att föräldrar skulle behöva skjutsa barnen med bil och det skulle innebära för mycket trafik i området, säger Eva Ullberg.

Idag finns det en privat förskola i Ormbacka, där det i perioder har varit högt söktryck. Närmaste förskolan ligger i Skälby, ungefär en kilometer bort.

Men det kommer att byggas flera hundra bostäder i Ormbacka, borde det inte finnas en förskola i området?

– Vi har nu planer på att bygga en förskola vid Björkebyskolan och där har vi kommit ganska långt. Där hoppas vi komma igång redan i slutet på 2024. Och i Veddesta kommer det finnas utrymmen för förskolor. Men det är en balansgång att se till att det finns ytor för förskolor och planera för det i ett tidigt skede.

Och det finns inga planer på några tillfälliga förskolor i Ormbacka?

– Nej, det finns det inte just nu.

I Ormbacka planeras det för 460 bostäder – men området kommer inte få någon förskola.

I Ormbacka planeras det för 460 bostäder – men området kommer inte få någon förskola.

Erik Lejdelin