När årets budget för biblioteken i Sigtuna kommun klubbades stod det klart att flera nedskärningar behöver göras. Hela 600 000 kronor ska biblioteken i kommunen spara jämfört med föregående års budget.
Detta innebär att biblioteken måste skära ner på personal och därmed minska på öppettiderna.
– Det är neddragningar i budget vilket kommer påverka öppettiderna. Vi är inte riktigt klara med exakt hur det blir men det är klart att det blir minskade öppettider på Märsta bibliotek i alla fall, säger Åsa Veghed som är bibliotekschef i Sigtuna kommun.
Åsa Veghed är bibliotekschef i Sigtuna kommun.
Malin Lövkvist
Tufft läge
Hur personalen påverkas är heller inte klart än men besked kommer inom en snar framtid.
– Vi har inte varslat någon än. Det är det vi ser över just nu, hur vi ska lösa hela situationen.
Åsa Veghed menar att många verksamheter får det tufft nu när både stat, region och kommun sparar. Hon säger samtidigt att hon är glad över att det finns en lag på att alla kommuner måste ha ett bibliotek. Något som ger verksamheten ett visst skydd.
Mellan 2023 och 2024 har intäkterna till biblioteket minskat dramatiskt, över 1,5 miljoner mindre väntas intäkterna sjunka enligtbudget (se faktaruta). Under 2023 bestod en stor del av intäkterna av statliga bidrag.
Det innebär att ett antal projektanställningar som inte förlängs kommer att påverka antalet medarbetare på biblioteken.
Victoria Hussein går ofta till biblioteket för att skriva ut och låna datorerna.
Malin Lövkvist
”Är ofta på biblioteket”
Inne i Märsta bibliotek sitter Victoria Hussein vid en av datorerna. Hon hoppas att öppettiderna inte ändras alltför drastiskt.
– Ett öppet bibliotek är viktigt. Jag är ofta på biblioteket och använder dator, kopierar och skriver ut. Det är inte bra om det inte är öppet lika mycket. Varken för mig eller för många av de studenter som sitter och pluggar här, säger Victoria Hussein.
Victoria tycker att det är det är trevligt inne på biblioteket och att det känns tryggt att vara där.
– Det är fint här och personalen är jättesnälla. Det skulle bli svårt att behöva ta sig in till stan för att sitta och jobba vid datorn, säger hon.
Nafie Tefa och barnen Rayan Tefa, 10 mån och Anas Tefa, 7 år, besöker ofta biblioteket i Märsta.
Malin Lövkvist
Bra för barn
Även Nafie Tefa kommer till biblioteket i Märsta med jämna mellanrum.
– Ett bibliotek är alltid jätteviktigt för samhället och för oss som är en familj med barn är det extra viktigt. Jag tänker på barn som inte ens är ett år som får lära känna böcker och se hur de ser ut och så. Jag kan bara hoppas på att det ska vara så tillgängligt som det är, säger Nafie Tefa.
I dag är Nafie på biblioteket med sin dotter på 10 månader och sin son som är 7 år.
– Jag jobbar skift och var ledig i dag så då brukar jag ta Rayan hit och läsa lite. Men i dag följde även Anas med då han inte var i skolan för att han var sjuk, säger Nafie.
Dilara Balkanli lånar en bok till sina studier.
Malin Lövkvist
Många studenter
Det är inte bara kommunens invånare som använder biblioteket i Märsta. Det går att låna böcker även i kommuner som man inte är skriven i. Så gör många studenter som behöver låna studiematerial, till exempel Dilara Balkanli som är i Märsta i dag för att låna en bok hon bokat.
– Jag pluggar och lånar böcker där det finns. Jag hänger på låset och är ute i god tid för att den boken jag måste ha redan är utlånad på alla bibliotek i stan, säger hon.