Gator vid två skolor och en förskola ska helt stängas av för biltrafik. I stället ska lekredskap, markmålningar och möbler ta plats.

Barnen får större ytor att leka på, samtidigt som trafiksäkerheten ska öka.

– Vi vill uppmuntra till att barn i större utsträckning ska gå och cykla till skolan. Forskning visar att det är viktigt för barnens hälsa att röra på sig och då bakas vardagsmotionen in i något som ändå behöver göras – att ta sig till och från skolan, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Enligt staden har andelen barn som tar sig till skolan för egen maskin minskat de senaste årtiondena och fler vuxna skjutsar sina barn.

– Det är inte ovanligt att höra från föräldrar att de inte vill släppa iväg sina barn till skolan för att det är osäkert med trafiken, vilket uppstår när föräldrar skjutsar barnen ända fram. Sedan ger det här även förbättrad luftkvalitet vid skolorna.

Björngårdsskolan får lekgator runt sig i höst.

Björngårdsskolan får lekgator runt sig i höst.

Victor Malmcrona

Testas och blir permanenta

Aktuella skolor är Björngårdsskolan på Södermalm, Norra Ängby skola i Bromma och förskolorna Lofoten och Regnbågen i Husby. De har valts ut för att testa hur lekgatorna fungerar i olika typer av bebyggelse – som i tätare stadsmiljö och villakvarter.

Lekgatorna kommer på plats under hösten och delar av möblemanget lånas från stadens sommargåtor- och torg.

– Det görs först i mer tillfällig form för att sedan utvärderas. Men det är givet att lekgatorna blir permanenta.

Ambitionen är sedan att sprida lekgator till fler ställen.

– Vi har identifierat skolor där det kan vara lämpligt, men vilka det är kan jag inte säga än.

Projektets budget ligger på 25–33 miljoner kronor.