På en hästgård från 1918 i Olofstorp har Tim Polhammar och hans familj bott i över 18 år.
Nu lever familjen i en ständig oro över den allt mer trafikerade vägen intill.
Det handlar om Lerumsvägen, 1937 där den tunga trafiken har ökat i takt med att byggena blir allt fler i Göteborg. Det i sin tur medför ökade mängder av sten- och lermassor som måste fraktas bort.
Därför har företaget Massoptimering Väst sökt tillstånd för att anlägga en ny deponi för schaktmassor, från bland annat Västlänken, i Vråssered – ett unikt naturområde – mellan Olofstorp och Lerum.
"Helt ofattbart"
Tim Polhammar tillsammans med minst 1 400 boende har engagerat sig i kampen mot deponin och visar sitt missnöje bland annat genom uppropet ”Stoppa Vråsseredsdeponi!”.
– Det är helt ofattbart att man vill förstöra naturen och landsbygden för en deponi. Det är det inte värt. Det här är allvarligt, säger Tim Polhammar, 22 år som även är styrelseledamot i föreningen Bergum Gunnilse Utveckling.
Om deponin öppnar kan det röra sig om tre miljoner ton schaktmassor under 20 års tid, vilket motsvarar omkring 80 tunga lastbilstransporter per dygn.
Det menar politikerna i Lerums kommun går på de boendes linje och uppger i ett uttalande att de är ”eniga om att placeringen är direkt olämplig och trafikfarlig.”
Det politiska styret i Göteborg väljer däremot att inte kommentera oron kring deponin och betonar att beslutet ligger hos Länsstyrelsen.
Vi är många som drabbas i en lång tid framöver om deponi blir verklighet.
Hur påverkar den tunga trafiken er hästgård?
– Hästarna skräms och blir stressade av trafiken som inte ens i dag visar hänsyn och respekterar hastighetsgränserna. Deponin blir droppen för oss. Då lutar det åt att vi måste flytta djuren och oss härifrån, säger Tim Polhammar och tillägger:
– Vi som driver hästverksamhet här känner oss redan instängda och kan inte rida på vägarna för det blir trångt och farligt för hästarna med mötande trafik.
"Redan inträffat dödsolyckor"
Skolorna i området är också bekymrade. Det handlar om trafiksäkerheten för drygt 1 000 barn.
– Många elever i avsaknad av skolskjuts behöver färdas längs med Lerumsvägen till och från skolan. Det har redan inträffat dödsolyckor på den vägen med lastbilar så man blir orolig för vad som kan hända, säger George Schedin, rektor, Bergumskolan.
Tim Polhammar hoppas att Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen, som tar det slutgiltiga beslutet om deponin förstår allvaret.
– Vi är många som drabbas i en lång tid framöver om deponi blir verklighet. Det skulle gör mig helt förkrossad.