På griffeltavlan inne på lunchkrogen Stockholm mat i Vinsta industriområde har fredagsmenyn skrivits med färgglada kritor:

Het kebabgryta, senapspanerad strömming, korvtallrik, stekt kalvlever och biffstek med pommes.

Var en av de mer välbesökta luncherna

Klockan har passerat 10 när byggarbetare och pensionärer börjar komma in i restaurangen.

Christian Lilja tar ut stora bleck med ryggbiff från kylen och gör iordning mer pommes.

Christian Lilja gör i ordning biffstek, bearnaisesås och pommes till fredagsmenyn.

Christian Lilja gör i ordning biffstek, bearnaisesås och pommes till fredagsmenyn.

Filip Magnusson

– Både biffsteken och korvtallriken är populära, flåsar han med ett leende.

Christians bricklunch var innan pandemin ett av de mer populära alternativen för bilburna lunchgäster i västerort. Men i dag blir det långt ifrån fullt i restaurangen.

Kravet på bordsservering hårt slag

– Det var helt packat innan pandemin. Men under de här två åren försvann hälften av lunchgästerna. Många som började jobba hemifrån har aldrig kommit tillbaka, jag har inte sett dem igen, berättar Christian.

Christian Lilja har sedan pandemin behövt jobba hårdare än någonsin tidigare, menar han. "Man måste rycka in och vara beredd att behöva hjälpa till med allt."

Christian Lilja har sedan pandemin behövt jobba hårdare än någonsin tidigare, menar han. "Man måste rycka in och vara beredd att behöva hjälpa till med allt."

Filip Magnusson

Budskapet i media blev att folk skulle hålla sig hemma, minns Christian. När kravet på bordsservering kom, att beställning och servering över disk bara fick göras om inte trängsel uppstod, blev det panikartat bland personalen.

"Kände det var kört"

– Vi kände att det var kört. Folk tolkade dessutom restriktionerna felaktigt, som att man överhuvudtaget inte kunde komma hit. Det blev ett enormt hårt slag för hela branchen, säger Christian.

Filip Magnusson

Under två års tid fick folk höra att de skulle stanna hemma.

Folk höll sig allt mer hemma, lärde sig laga mat, enligt Christian.

– Elpriserna började samtidigt öka, folk uppmanades att spara.

Konkurserna ökar stadigt

Sedan pandemin slog till har antalet restaurangkonkurser ökat stadigt, under 2024 slogs nytt rekord med 943 stycken i landet. Enligt Visita ligger de höjda hyrorna och råvarupriserna bakom. Stockholm mat har med nöd och näppe överlevt.

Filip Magnusson

– De äldsta som bor kvar hemma har blivit min räddning, säger Christian

I slutet av pandemin började restaurangen sälja matlådor via hemtjänsten.

– Vi hade kanske varit knäckta annars.

Koppargården ett av de värst drabbade äldreboendena

Efter flera tuffa år försöker Christian trots allt vara optimistisk.

– Jag känner mig ändå ganska stark i dag. Just nu jobbar vi för att få in fler hemtjänstkunder och sälja fler matlådor, vi lever i en tid där vi måste hitta lösningar.

Christian Lilja och Stockholms mats matlådor som de säljer till äldre genom hemtjänsten har blivit en räddning.

Christian Lilja och Stockholms mats matlådor som de säljer till äldre genom hemtjänsten har blivit en räddning.

Privat

Koppargården i Råcksta var ett av de värst drabbade äldreboendena av pandemin.

– Vi tvingads arbeta i full skyddsmundering och möttes samtidigt av besked på besked om att boende gått bort. Det var såklart en påfrestande tid. Vår bild är ändå att vi var bra på att isolera patienter, och vi ställde upp för varandra, säger Koppargårdens områdeschef Mohammad Arghashi.