I november kunde Svensk Mäklarstatistik se en sällsynt tendens på bostadsmarknaden. För första gången sedan 2012 såldes en genomsnittsvilla i Sverige under annonspris.
– Det här är jätteovanligt. Och det är nästan samma sak när det kommer till bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Det finns fler tydliga tecken på att det minst sagt varit köparnas marknad under 2022.
Bland annat: Upplever 9 av 10 mäklare att det är svårare att sälja en bostad idag än för ett år sedan. Priserna har backat med i snitt 12 procent sedan toppnoteringen under pandemin och försäljningstidenhar i snitt ökat från 15 till 24 dagar. För villor är motsvarande ökning från 20 till 32 dagar.
Tecken på vändning
Nedgången på bostadsmarknaden har pågått sedan februari 2022. Men nu finns det tendenser som pekar på att marknaden är på väg att stabiliseras.
– Om man söker med ljus och lykta och försöker hitta något positivt kan man titta på Stockholmskurvan. Vi har en tendens till balans som börjar infinna sig, säger Per-Arne Sandegren.
Så lång tid tar det
När Hemnet gjorde en marknadsundersökning och ställde frågan ”hur länge tror du bopriserna kommer gå ner i det område där du bor, innan det vänder eller planar ut?” blev det vanligaste svaret 6-12 månader och att priserna endast sjunker med 1-5 procent.
Det skulle kunna betyda att marknaden är på väg att hamna på en mer stabil nivå.
– Ett relativt sannolikt scenario är att det kan bli så här. Historiska nedgångar visar att det branta fallet kommer initialt, säger Erik Holmberg.
Enligt honom kommer ränta, inflation och eventuella stöd från politiskt håll avgöra mycket av bostadsmarknadens kommande utveckling.
Erik Holmberg, analyschef Hemnet
Pressbild Hemnet
Kurvan pekar nedåt – prisraset på bostäder fortsätter
Priserna på bostadsrätter fortsätter sjunka i centrala Stockholm. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Prislappen på bostadsrätter i centrala Stockholm sjönk med en procent under november. Däremot var nivåerna i hela länet oförändrade samma månad.
Åtminstone när det kommer till bostadsrätter.
– För bostadsrättsmarknaden är trenden att priserna börjar stabilisera sig, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.
Villor tio procent billigare
Annat gäller för villamarknaden i Stockholm, där prisraset fortsätter. Under november sjönk priserna i Storstockholm med två procent. På årsbasis landar nu nedgången på tio procent i Storstockholm.
Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, medverkar de höga energipriserna fortfarande till en hel del osäkerhet, vilket gör att bostäder med höga uppvärmningskostnader blir allt svårare att sälja.
– Villamarknaden påverkas mest, men vi ser även ett något lägre intresse för lägenheter i bostadsrättsföreningar med stora lån till följd av att räntorna stiger, säger han.
Perioden med prisnedgångar har nu varat i 8 månader.
– Under pandemiåren ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har årets nedgångar inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin, säger Per-Arne Sandegren.
Närmar sig de nivåer som rådde före pandemin.
Senaste priserna (november 2022)
BOSTADSRÄTTER:
Storstockholm: 61 665 kronor (-7% senaste året)
Centrala Stockholm: 99 144 kronor (-8% senaste året)
VILLOR:
Snittpris Storstockholm: 6 679 000 kronor (-12% senaste året)
Källa: Svensk Mäklarstatistik