Eknäsbon Anne–Lie Hurtig, 55, svänger in på Preemmacken på Klintvägen i Björknäs för att tanka 95 oktan. Här kan hon både se och höra bilarna dundra förbi på Skurubron.
Sedan bron invigdes i juni hon kört över den ett par gånger om dagen. Från och med söndagen den 1 oktober kommer alltså varje passage att kosta.
– Fruktansvärt! Fyra kronor fram och fyra kronor tillbaka. Jag skulle behöva betala nästan åtta kronor om dagen. Att vi ska behöva betala så mycket för att åka över vår bro som är den enda möjligheten att ta sig över. Det är dyrt, säger Anne-Lie Hurtig.
Men hon har hittat en lösning.
– Vet du vad jag ska göra? Åka gamla bron!
”Jag kommer att välja den gamla bron”, säger Anne–Lie Hurtig, 55, i Eknäs, om att avgifter införs på Skurubron.
Pekka Pääkkö
Avgift på gamla bron?
Den gamla Skurubron ska vara avgiftsfri även i fortsättningen.
– Jag tycker att det är bra. Men jag tror inte att det kommer att hålla. Jag tror bara att det är en tidsfråga innan de börjar ta betalt där också. De kanske inte kommer att ta fyra kronor från början men jag tror att de lägger en avgift på den också.
Vad gör du då?
– Haha! Det är ju det alla funderar på. Vad gör jag då? Ska jag flytta härifrån? Eller vad gör jag? Jag blir ju väldigt isolerad från stan. Det kostar ju ändå om jag åker inne vid tullarna. Att ta sig härifrån till andra sidan stan – det tickar på ganska hårt.
Vid pumpen intill tankar Lännerstabon Yvonne Hedenfalk, 38. Hon kör över bron ett par gånger om dagen för att ta sig till och från jobbet på regiondjursjukhuset i Bagarmossen. Broavgiften får henne se rött.
– Vansinnigt! Jag kör ju bara av precis här där bron slutar. Jag har inte begärt den här bron om man säger så.
Den gamla bron fortsätter ju att vara gratis.
Vet du vad jag ska göra? Åka gamla bron!
– Det hade jag ingen aning om. Då får jag också ta den! Självklart!
”Förstår inte varför”
Enligt Trafikverkets beräkningar kommer det att ta 22 år för bilförarna att betala av Skurubron.
”Det är en prognos som justeras kontinuerligt och kan bland annat påverkas av antalet passager över bron, långsiktig trafikutveckling i Stockholm och förändrat ränteläget”, skriver Trafikverket på sin hemsida.
Flera bilister Mitt i pratar med kommer att välja bort den nya bron när den börjar kosta pengar.
En man ler snett när han blir påmind om avgiften.
– Inte så bra! Jag kommer att åka minst två gånger om dagen, även på helgen. Jag räknar med att få betala 2 500-3 000 kronor per år. Det finns ju roligare saker man kan göra för pengarna. På Lidingö är ju bron gratis. Jag förstår inte varför vi ska betala här.
2010 skrev Nackas dåvarande kommunalråd Erik Langby (M) och Trafikverket på avtalet som slår fast att två tredjedelar av bron – 670 miljoner kronor – ska bekostas av broavgifter.
Bron försenades sedan i flera omgångar och såväl Nackas som Värmdös politiker försökte få både förra S-regeringen och nuvarande M-KD-L-regering att att slopa avgifterna. Men förgäves.
Mats Gerdau (M) är nöjd att bron är på plats, trots att han förlorade slaget om avgiften.
Johan Kristensen
”Måste kompromissa”
Enligt Trafikverket hade Skurubron inte funnits nu utan överenskommelsen om broavgifter.
– Alternativet bro utan avgifter finns inte nu. Det kan man önska sig men det finns inte. Vill man ha något gjort måste man kompromissa, sa Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) vid premiärturen över bron i maj.
Missen du ska undvika på nya Skurubron
En av fyra kronor går till att administrera broavgiften. Smitväg och pappersfakturor sinkar avbetalningen. Och blanda inte ihop broavgiften med trängselskatten – det kan bli dyrt. Transportstyrelsens expert Jonny Geidne reder ut frågor kring broavgiften.
Den blå kavajen fladdar i vinden när Transportstyrelsens expert Jonny Geidne smyger upp bakom en grävskopa parkerad mellan Skurubron och avfarten i Björknäs.
I portalerna uppe på bron och över avfarten har kamerorna som ska läsa av registreringsskyltarna monterats, liknande dem som används vid tullarna för trängselskatt, samt i Motala och Sundsvall för broavgift.
Olika fakturor
Men Jonny Geidne betonar att trängselskatten och broavgiften är två olika saker. Trängselskatten ska minska trängseln och broavgiften ska betala bron. Dessutom styrs de av olika lagstiftningar och därför måste Transportstyrelsen skicka två olika fakturor.
Jonny Geidne räknar med att detta kan snurra till det för bilförarna i början.
– Du måste betala båda fakturorna, har du autogiro måste du ha två olika autogirokopplingar.
Enligt Trafikverket kommer i snitt 25 procent av avgifterna på Skurubron ätas upp av administration.
En digital faktura kostar 2,50 kronor och en pappersfaktura 3,80. Om en bilförare bara åker en gång i månaden över betalbron och väljer pappersfaktura – och i övrigt åker gratis över Gamla Skurubron – då går bara 20 öre till brons avbetalning – resten till administration.
– Det lär vara förhållandevis ovanligt att någon bara har en passage – men inte omöjligt. Kostnaden för fakturahanteringen är densamma oavsett hur många passager du har. Ju fler som väljer digitala alternativ desto mindre går till administration och mer till betalning av bron, säger Jonny Geidne.
Smitväg över gamla bron
Halva den gamla bron byggs om till lokalväg och den andra halvan ska bli gång- och cykelbana. Det kommer då bara vara ett körfält i vardera riktning på den delen av bron som bibehålls för biltrafik. Enligt Trafikverkets simuleringar kommer bilister i hög grad inte välja bort den nya bron på grund av avgiften, men mätningar av fordon ska göras på båda broarna.
På omkring 97 procent av bilderna kan nummerplåtarna identifieras automatiskt. I övriga fall krävs manuell granskning.
– Skurubron kommer i viss utsträckning att skapa merarbete på kundtjänsten. Vi utgår från att kommer att ringas några telefonsamtal som rör den här bron, säger Jonny Geidne.
Smitare kan portas
Broavgiften räknas inte som trängselskatt. Du får två olika avier och använder du autogiro måste du göra en ny anmälan.
Missar du betalningen får du 300 kronor i påminnelseavgift. Missar du även påminnelsen får du ytterligare ett tillägg på 500 kronor.
Har du över 5 000 kronor i obetalda avgifter och de äldsta räkningarna är mer än ett halvår gamla portas du från bron.
Fakta: Trafikverket och Transportstyrelsen.