Salems skolor är det som får allra mest av Salembornas skattepengar under 2025, enligt förlaget från Salems politiska majoritet.
Men resten då? Jo, det presenterade mittenstyret i förra veckan.
– Vi lägger pengar till kulturskolan för att minska köerna, säger Anders Klerkefors (R).
Tanken är att en del av de extra pengarna ska gå till kulturskolan i Salem för kurser som piano och gitarr. En annan del ska gå till det avtal som planeras med närliggande kommuner, främst Botkyrka, för att korta köerna till blåsinstrument.
Betyder detta att blåsinstrumenten får åka till Botkyrka?
– Det vet vi inte än. Det kan vara så att andra kulturskoleresurser kan komma hit. Det ska tjänstepersonerna titta på.
Klimat, vistelsetider och vägar
Pengar ska också gå till Salems klimatarbete. Bland annat vill styret permanenta kommunens klimatstrateg för att skapa förutsättningar för att kunna bli en klimatneutral organisation redan till 2035.
De vill också skjuta till två miljoner extra varje år till gatu- och fastighetsunderhåll.
– Gatuunderhållet har varit eftersatt under en lång tid och vi har en stor skuld. Att beta av den på ett år har vi inte organisationen eller pengar för. Det vi har tillfört kommer inte vara tillräckligt, men det är ett steg i rätt riktning. Men nu finns det utrymme för fler projekt och vi kommer inte behöva sålla lika hårt, säger Anders Klerkefors.
Och vistelsetiderna i förskolan för barn till föräldralediga och arbetssökande planeras bli permanent 30 timmar i veckan från årsskiftet. Prissättningen är inte klar, men planeras även den halveras för dem som bara tar ut halva tiden.
Mittenstyret skjuter till mer pengar till grundskolan
Mittenstyret i Salem (S, L, C och Rönningepartiet) lägger extra pengar på grundskolan under 2025 – på bekostnad av kommunens mål om att spara pengar. Nu riskerar kommunen ett nollresultat för 2025, efter ett planerat minusresultatet för 2024.
Mittenstyret i Salem (S, L, C och Rönningepartiet) har lagt 10 miljoner kronor extra till grund- och förskolan under 2024. Det tänker de fortsätta göra årligen under de kommande åren, samtidigt som de planerar lägga ytterligare 4,5 miljoner kronor till grundskolan 2025 och 2026.
Det står klart sedan styrets budgetförslag blev färdigt.
– Det här behövs för att skolpengen ska kunna öka och för att rektorerna ska kunna ha några pengar att jobba med, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.
12,4 miljoner kronor till skolan
Men en del av skolpengarna lär ätas upp av det besparingskrav som ligger på barn- och utbildningsnämnden. Totalt ska nämnden spara 7,8 miljoner kronor, varav 2,1 miljoner kronor tas från grundskolans verksamheter enligt förvaltningens beräkningar.
– Skolorna har fortfarande utmaningar och de måste hitta lösningar för det. Det har man arbetat med under året och fortsätter att göra, säger Arne Närström.
Finns det någon gräns för hur mycket pengar man kan pumpa in i en organisation som går minus?
– Det finns det alltid. Extrasatsningen som vi har lagt på 4,5 miljoner kronor finns med för 2025 och 2026 – men inte 2027. Då hoppas vi se effekter av förvaltningens arbete.
Riskerar nollresultat
Men när mer pengar läggs på skolan, riskerar något annat behöva stå tillbaka. Så även i det här fallet. Kommunens övergripande ekonomi riskerar att gå med nollresultat i slutet av 2025 – trots kommunens mål om att spara 1,5 procent.
– Under 2024 planerar vi att gå back med några miljoner och ska rättas till ur RUR:en (resultatutjämningsreserven, reds anm.). Under 2025 får vi inte planera för att använda RUR:en, och då kommer vi inte kunna klara kommunens sparmål. De pengarna ska i stället gå till att finansiera skolsatsningen, säger Arne Närström.
Är det aktuellt med en skattehöjning?
– Nej, det kommer inte bli någon skattejustering.
Mittenstyrets budgetförslag förväntas antas under kommunfullmäktige i juni.
Det kommer inte bli någon skattejustering
Resultatutjämningsreserven
När kommuner gör vinstresultat har de möjlighet att göra avsättningar till den så kallade resultatutjämningsreserven, RUR. Det är den lagliga möjlighet som balanskravet bjuder på för att kunna flytta över ett års överskott till att i stället finansiera drift kommande år.
Källa: Sveriges kommuner och regioner
Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.
Fred Miller