Äldreboendet Ärlinghem i Märsta var först ut. Sedan i våras erbjuds de boende där varm lunchbuffé och salladsbuffé i restaurangmiljö på vardagarna. Bakgrunden var en satsning som skulle ge de boende möjlighet att oftare sitta ner tillsammans och få varm mat direkt från närliggande Ekillaköket.

Ärlinghems äldreboende i Märsta har lunchgbuffé för de boende sedan i våras.

Ärlinghems äldreboende i Märsta har lunchgbuffé för de boende sedan i våras.

Jonas Månsson

När Mitt i kommer på besök till lunchrummet på Ärlinghem lagom till den första av två lunchsittningar har Ulla Pettersson tagit emot en assiett från salladsbuffén och en tallrik fisk i tomatsås med potatis vid sidan.

– Salladsbuffén är väldigt fin, säger hon.

Hennes favorit bland varmrätterna är olika typer av husmanskost och utbudet med tre alternativa varmrätter, varav en vegetarisk, uppskattas.

– Jag blir alltid mätt. Skulle jag inte bli det får jag skylla mig själv, säger hon.

 Ulla Pettersson bor på Ärlinghems äldreboende och uppskattar valmöjligheterna till lunchbuffén.

Ulla Pettersson bor på Ärlinghems äldreboende och uppskattar valmöjligheterna till lunchbuffén.

Jonas Månsson

Vid samma bord sitter Elisabeth Jahnfors. Hon gillar maten.

– Den är jättegod. Jag kan inte fatta att det här är instiutionsmat. Fiskrätterna är bäst, säger hon.

Saknar glass

Vid ett annat bord sitter Leif Bonér och äter järpar.

– Jag uppskattar att det är vällagad mat och finns valmöjligheter. Det smakar bra och är välkryddat, säger han.

Bordsgrannen Sten Bergman äter med god aptit, men har även önskemål på vad han saknar.

– Jag skulle vilja ha glass efter maten, säger han.

Tre olika val finns bland varmrätterna till lunchen på Ärlinghems äldreboende i Märsta.

Tre olika val finns bland varmrätterna till lunchen på Ärlinghems äldreboende i Märsta.

Jonas Månsson

Men alla lunchgäster är inte lika nöjda.

– Varannan dag tycker jag det är bra. Men jag vill ha bättre husmanskost och stuvade makaroner, säger Ulla Bergström.

När det nyligen serverades sej var det inget hit för henne.

– Den var inte ätbar. Men när det var crêpes var det bra och kroppkakorna var bra, säger hon.

Inte heller Nancy Norman är helt nöjd med utbudet.

– Jag har bott här i omgångar och tycker inte det är något vidare. Det är för mycket pasta. Jag är trött på det. Jag vill ha mer vanlig husmanskost och fläskfilé, säger hon.

 Barbare Huskaj är boendechef på Ärlinghems äldreboende i Märsta.

Barbare Huskaj är boendechef på Ärlinghems äldreboende i Märsta.

Jonas Månsson

Bland personalen är Barbare Huskaj nöjd med satsningen och ser bland annat att personalen har mer tid till pedagogiska luncher och får mer tid med seniorerna. Undersköterskan Cilla Dimitrijevic har sett hur måltiderna blivit allt populärare bland seniorerna efter bufféns intåg.

– De längtar, väntar och har bråttom till lunchen, säger hon.

Mätt och belåten lämnar Elisabeth Jahnfors matsalen efter lunchen.

Hur tycker du att politikerna har lyckats med sitt vallöfte om bättre mat?

– Jag vet inte om det är de som har åstadkommit det. Men god mat är det i alla fall, säger Elisabeth Jahnfors.

Efter Ärlinghem har även äldreboendena Ymer och Hemskogen följt efter med projektet och i september väntas även Arhem göra det.