Centerpartiet går sin egen väg och har som vanligt ett budgetalternativ redo.

– Vi vill framför allt rikta våra resurser till välfärdens kärna och lägga extra fokus på barn och unga, säger Emmyly Bönfors gruppledare för Centerpartiet i Göteborg.

Hon lyfter bland annat satsningar på kulturskolan och på att stärka banden mellan idrottsföreningar och skolor över hela Göteborg.

– Både kultur och idrott brukar främja skolresultat. I grunden handlar det om att skapa trygga ungar som blir trygga vuxna i förlängningen. Vi vill möta otrygghet och psykisk ohälsa genom att satsat på det förebyggande arbetet.

Hur tänker ni om chanserna för er budget?

– Vi kommer att rösta på den men det inte är inte troligt att den går igenom. Däremot finns det flera förslag som vi kan lägga fram i nämnder där vi är representerade.

Emmyly Bönfors menar också att Centerpartiets budget visar att det finns ett alternativ till att ut för höga summor från de kommunala bolagen.

– Både rödgröna styret och M,D, L och KD tar ut mycket pengar från bolagen för att finansiera verksamheten. Det innebär att bolagen får låna, vilket i förlängning innebär att man skuldsätter framtida göteborgare. Det tycker vi är oansvarigt.

Hur finansierar ni i stället?

– Vi tar ut en del överskott från bolagen, 150 miljoner kronor till skillnad från de andra partierna som tar ut omkring 350 miljoner, säger Emmyly Bönfors och tillägger:

– Det finns dessutom satsningar i de rödgrönas budget som vi har valt att prioritera bort som exempelvis subventionerat periodkort och arbetstidsinnovationer. Vi lägger lite mindre totalt men vi prioriterar skola, förskola, utbildning och äldreomsorgen i första hand.