Förvandlingen av Långströmsgatan är en del av Jubileumssatsningen, den omfattande och numera omtalade byggplan som innebär att 7000 extra bostäder ska stå klara år 2021 när Göteborg firar sin fyrahundraårsdag.

Men gatans nya skrud andas viss högtidlighet även av andra orsaker.

– Nu får de boende se att det händer positiva saker här också. Att Biskopsgården är en del av stadens stora stadsutvecklingsprojekt.

Det säger Jahja Zeqiraj, ordförande i såväl Västra Hisingens stadsdelsnämnd som fastighetsnämnden, dessutom uppvuxen och fram till nyligen själv boende i Biskopsgården.

Förutom att 450 nya lägenheter byggs tillkommer bland annat nya skolor och parkeringshus. Dessutom kan själva Långströmsgatan komma att flytta västerut eftersom man vill bygga hus där gatan går idag.

– Innehållsmässigt kommer tillskottet av bostäder få området att bli och upplevas tryggare. Men symbolvärdet är också väldigt stort, understryker Jahja Zeqiraj.

– Förhoppningsvis hjälper detta området att växla från en ganska negativ till en positiv spiral.

Gamla husen renoveras

Parallellt med nybyggnationen kommer fastighetsförvaltaren Balder Hisingen rusta upp kvarterets befintliga hus.

I ett av dem har Monika Van Dongen bott i 24 år. Hon tycker om sina kvarter och beskriver en fin stämning grannarna emellan, men visst behövs en upprustning menar hon.

– Speciellt att man snyggar till utsidan av husen och balkongerna. Du ser ju, säger hon och pekar på en sprucken balkongvägg.

Planerna på ny belysning gillar hon också.

– Absolut! Nu är det lite obehagligt när det är mörkt ute, man kikar äna runt husknuten när man går någonstans.

Läs mer: Chockhöjning av hyran hotar Långströmsgatan