Det var i mitten av juni som det uppdagades att Botkyrka kommun har använt statliga skattemedel till att finansiera en resa till New York för sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare inom ramen för kommunens verksamhet Ung 1619. Det var pengar som var tänkt att användas för att bekämpa nyrekrytering till kriminella gäng bland unga.
Botkyrka kommun fick drygt 65 miljoner kronor, varav knappt 350 000 kronor användes till resan.
Kommunen har hävdat att resan var berättigad, men att den aldrig skulle ha betalats med bidragspengarna från Socialstyrelsen. Botkyrka kommun har sedan dess betalt tillbaka pengarna och inlett en internt och en extern utredning.
I den senare har det framkommit så pass allvarliga uppgifter att den högsta chefen på kultur- och fritidsförvaltningen stängs av från sitt arbete med omedelbar verkan under tiden utredningen pågår.
– Det gäller misstänkt brott mot anställningsavtalet, säger Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun.
Kommunen är förtegen
Vilka omständigheter det rör sig om vill kommunen inte säga under tiden utredningen pågår.
– När vi har hela bilden, slutrapporten, kan vi ta ställning till om det är några som måste skiljas från sina anställningar eller får komma tillbaka, säger Lennart Agén.
Just nu pågår arbetet med att rekrytera en tf. förvaltningsdirektör.
Skulle bekämpa nyrekrytering till gängen – betalade New York-resa
Botkyrka kommun fick flera miljoner kronor i statligt bidrag för att arbeta mot nyrekryteringen av kriminella gäng. Men en del av pengarna användes för att betala en New York-resa, avslöjar Sveriges radio.
Kommunen erkänner felet och har betalt tillbaka pengarna.
Drygt 65 miljoner kronor. Så mycket fick Botkyrka kommun av Socialstyrelsen för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden. Pengarna lades på att utbilda lärare, på det våldsförbyggande arbetet Tåget, avhopparverksamhet – men också på en New York-resa för 16 personer, enligt Sveriges radio.
Hur det blev så beror på brister inom kommunen, menar presschefen Lennart Agén.
– Resan var berättigad, men den skulle inte ha betalats med Socialstyrelsens pengar utan direkt från förvaltningen. Det brast i samarbetet mellan förvaltningarna, säger han till Mitt i.
Har betalat tillbaka
Resan gjordes av kommunens Ung 16–19-verksamhet och omfattade sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare. Enligt Lennart Agén var resan en del av ett pågående trygghetsskapande arbete och att lära sig mer om verksamheter som arbetar för att bekämpa ekonomisk och social utsatthet bland barn och unga genom kultur- och fritidsaktiviteter.
Under de första dagarna i juni betalade Botkyrka kommun tillbaka 330 000 kronor till Socialstyrelsen och kommunen har inlett en internt granskning för att säkerställa att inga andra pengar är på villovägar.
– Sedan några veckor granskar vi kostnader där vi eventuellt inte haft tillräcklig intern kontroll. Vi kommer direkt därefter att återkoppla resultatet av vår granskning till Socialstyrelsen, säger Lennart Agén.
Resan var berättigad
Pengar för att bekämpa gängen gick till New York-resa
Efter NY-resan: Förtroendet för kulturdirektören skadat
Fel har begåtts när kommunanställda och Botkyrkaungdomar fick resa till New York för statliga bidragspengar. Det slår en intern granskning fast. Men hur det har blivit så är fortfarande höljt i dunkel.
Sedan Sveriges radio uppdagat att Botkyrka kommun använt bidragspengar från Socialstyrelsen till att betala en resa till New York för 16 personer, har kommunen inlett en granskning.
Nu är den klar. Resultatet visar bland annat att beslutet om att godkänna studieresan strider mot kommunallagen och att det har saknats avtal med företaget som anordnat resan.
Den som godkände resan var kultur- och fritidsdirektören Helena Hellström.
– Det här skadar självklart förtroendet för henne. Nu tillsätter vi en extern granskning och först därefter tar vi ställning till ansvarsfrågorna, säger Chris Österlund, tf kommundirektör på Botkyrka kommun.
Tillsätter extern granskning
Pengarna från Socialstyrelsen var tänkta att användas till att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden.
Kommunen ansåg att resan var berättigad, men att den aldrig skulle ha bekostats med bidragspengarna.
Hur det har blivit så har den interna granskningen inte tittat på i detalj. Det hoppas Chris Österlund nu att den externa granskningen ska hjälpa till med.
Varför har man inte tittat på det i den här första granskningen?
– Den interna granskningen har fokuserat på resan och att konstatera vad som har hänt. Utifrån det har man dragit vissa slutsatser, men inte alla. Det kommer vi också få hjälp med i den externa utredningen.
Den externa utredningen beräknas vara klar efter sommaren.
Under tiden har Chris Österlund påbörjat ett arbete med att förtydliga vilka interna och externa regelverk som gäller för kommunens anställda.
Mer administrativt arbete
Helena Hellström förstår Chris Österlunds kritik.
– Det har aldrig varit vår avsikt att undanhålla något, eller tillskansa oss själva fördelar. Det här är en brist som vi måste ta tag i så att det inte händer igen, säger hon.
Det arbetet börjar nu, menar Helena Hellström. Men förändring sker inte i en handvändning. Under lång tid har direktiven till kultur- och fritidsförvaltningen varit att man ska spara på administrativ personal och inte på verksamheter som kommer Botkyrkaborna till gagn. Följden av det har blivit att mycket administrativt arbete har hamnat på personal som också ska hålla koll på barnen på fritidsgårdar eller grilla korv till lovaktiviteterna.
– Vi har haft mycket fokus på verksamheterna och det har i många fall varit rimligt. Men nu måste vi satsa mer på uppföljning och kontroll för att klara hela vårt uppdrag, säger Helena Hellström.
Kommer verksamheten utåt att behöva stå tillbaka?
– Vi har bara den ekonomi vi har. Vi får lov att göra omprioriteringar. Men vad det är för något håller vi på att titta på.
Motiverar New York-resan
New York-resan motiverar Helena Hellström som ett led i arbetet att skapa en bättre samhällssituation för Botkyrkas unga.
Hon förklarar att resan gjordes för att inspirera unga Botkyrkabor att påverka. Både sin egen framtid, men också att vara förebilder för andra ungdomar på glid. Men också inspirera dem till att jobba hårt för sina drömmar.
– Det här är ungdomar som ofta inte ser det som självklart att man tar sig igenom sina studier och blir anställda. De behöver hitta andra vägar till en sysselsättning och då vill vi visa på den kulturella sektorn, säger Helena Hellström.
– Vi försöker skapa en folkrörelse med hjälp av ungdomarna för att vända den svåra situation som många befinner sig i.
Först därefter tar vi ställning till ansvarsfrågorna
Chris Österlund, tf kommundirektör i Botkyrka.
Botkyrkabyggen