Sedan Sveriges radio uppdagat att Botkyrka kommun använt bidragspengar från Socialstyrelsen till att betala en resa till New York för 16 personer, har kommunen inlett en granskning.

Nu är den klar. Resultatet visar bland annat att beslutet om att godkänna studieresan strider mot kommunallagen och att det har saknats avtal med företaget som anordnat resan.

Den som godkände resan var kultur- och fritidsdirektören Helena Hellström.

– Det här skadar självklart förtroendet för henne. Nu tillsätter vi en extern granskning och först därefter tar vi ställning till ansvarsfrågorna, säger Chris Österlund, tf kommundirektör på Botkyrka kommun.

Tillsätter extern granskning

Pengarna från Socialstyrelsen var tänkta att användas till att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden.

Kommunen ansåg att resan var berättigad, men att den aldrig skulle ha bekostats med bidragspengarna.

Hur det har blivit så har den interna granskningen inte tittat på i detalj. Det hoppas Chris Österlund nu att den externa granskningen ska hjälpa till med.

Varför har man inte tittat på det i den här första granskningen?

– Den interna granskningen har fokuserat på resan och att konstatera vad som har hänt. Utifrån det har man dragit vissa slutsatser, men inte alla. Det kommer vi också få hjälp med i den externa utredningen.

Den externa utredningen beräknas vara klar efter sommaren.

Under tiden har Chris Österlund påbörjat ett arbete med att förtydliga vilka interna och externa regelverk som gäller för kommunens anställda.

Mer administrativt arbete

Helena Hellström förstår Chris Österlunds kritik.

– Det har aldrig varit vår avsikt att undanhålla något, eller tillskansa oss själva fördelar. Det här är en brist som vi måste ta tag i så att det inte händer igen, säger hon.

Det arbetet börjar nu, menar Helena Hellström. Men förändring sker inte i en handvändning. Under lång tid har direktiven till kultur- och fritidsförvaltningen varit att man ska spara på administrativ personal och inte på verksamheter som kommer Botkyrkaborna till gagn. Följden av det har blivit att mycket administrativt arbete har hamnat på personal som också ska hålla koll på barnen på fritidsgårdar eller grilla korv till lovaktiviteterna.

– Vi har haft mycket fokus på verksamheterna och det har i många fall varit rimligt. Men nu måste vi satsa mer på uppföljning och kontroll för att klara hela vårt uppdrag, säger Helena Hellström.

Kommer verksamheten utåt att behöva stå tillbaka?

– Vi har bara den ekonomi vi har. Vi får lov att göra omprioriteringar. Men vad det är för något håller vi på att titta på.

Motiverar New York-resan

New York-resan motiverar Helena Hellström som ett led i arbetet att skapa en bättre samhällssituation för Botkyrkas unga.

Hon förklarar att resan gjordes för att inspirera unga Botkyrkabor att påverka. Både sin egen framtid, men också att vara förebilder för andra ungdomar på glid. Men också inspirera dem till att jobba hårt för sina drömmar.

– Det här är ungdomar som ofta inte ser det som självklart att man tar sig igenom sina studier och blir anställda. De behöver hitta andra vägar till en sysselsättning och då vill vi visa på den kulturella sektorn, säger Helena Hellström.

– Vi försöker skapa en folkrörelse med hjälp av ungdomarna för att vända den svåra situation som många befinner sig i.