När många hyresgäster klagade på värmen i sina bostäder under extremsommaren 2018 öppnade det kommunala bostadsbolaget Botkyrakbyggen sina första "cold spots", nedkylda lokaler dit man kan gå och svalka av sig en stund. Där bjud besökarna på kaffe, vatten och frukt.
Tanken var att detta skulle hålla i sig, men sen kom pandemin.
– Vi fick stänga i tre år men återupptog det förra året när man trodde att det skulle bli så varmt, men vi hade öppet kanske två eller tre gånger, säger Magnus Eriksson på Botkyrkabyggen, som har ansvar för bland annat boendeinflytande och hyresgästkontakter.
Cold spots öppnar i år igen på Albyvägen 12 och Munkhättevägen 85 för Botkyrkabyggens hyresgäster.
På tredje dagen uppstår de
Men den som minns förra sommaren vet också att även om det inte blev någon extremvärme som 2018, så förekom betydligt fler än tre varma dagar. Hur kommer det sig att Botkyrkabyggens cold spots bara var öppna så få gånger?
Jo, det finns en gräns. Det måste vara 26 grader två dagar i följd för att Botkyrkabyggen ska öppna sin cold spots på den tredje dagen.
Vi kan inte kontrollera alla lägenheter
– Det var ett beslut vi tog i företaget. Men sen kan jag känna att det gör kanske inte så stor skillnad på 24, 25 eller 26 grader, säger Magnus Eriksson och fortsätter:
– Det handlar också om att vi ska hinna bemanna, och ibland kan det ta några dagar. Det är mitt i semestertider för oss och vi är färre som arbetar. Cold spots kräver att det är någon som sitter här.
"Fall till fall"
Cold spots handlar inte bara om att kunna kyla av sig.
– Folk kan komma hit och prata av sig. Det finns flera som bor ensamma i lägenheterna som kan få de sociala bitarna här, säger han.
Hur säkerställer ni att det är en behaglig boendemiljö i lägenheterna när värmen ligger på?
– Vi går ut med rekommendationer kring hur man som hyresgäst kan agera när det blir varmt. Vi kan inte kontrollera alla lägenheter utan vi uppmanar de som har det för varmt att göra en felanmälan och så arbetar vi därefter från fall till fall.