Hjorthagsdammen

Tre arkitektkontor fick i uppdrag att skissa på Slottsskogens nya landmärke. Wingårds tog hem vinsten med konceptet Gloria som med sin cirkelformade plattform erbjuder besökarna en vindlande vy i alla väderstreck.

– Slottsskogens nya utkikstorn är svaret på frågan: Var är Göteborg vackrast? Svaret är enkelt! Överallt! Vi ritar en cirkel så att hela horisonten från Vinga i väst, Hisingen i norr, Delsjön i ost till Frölunda i söder kan tävla i sol, regn och rusk. Göteborg i 360 grader är världens bästa plats. Klättra upp och njut! säger Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs, i ett uttalande.

Sten med utsikt

Det nya utkikstornet ska uppföras på utsiktsplatsen norr om Hjorthagsdammen. På platsen finns en sten med fri utblick mot nordväst som kommer få ligga kvar.

I samma veva kommer stigen, som kopplar samman utsiktsplatsen med djurgårdarna i sydväst och bergspromenaden i öst, rustas upp.

– Med den här utkiksplatsen vill vi skapa ett landmärke och en mötesplats på en av de högst belägna platserna i Slottsskogen. Vi tror att platsen och tornet kommer att bidra till att locka besökare till Slottsskogen och att fler besökare upptäcker nya platser i parken, säger Anders Ramsby, direktör för stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Nu väntar fördjupat arbete med gestaltningen och en bygglovsprocess. Planen är att byggnationen ska starta innan årsskiftet och att tornet ska stå klart i början av 2025.