Har du alltid längtat efter ett utegym på Munsö, en hall för inomhusklättring eller tycker du att det behövs en en allmän bastu? Under året startar möjligheten för Mälaröborna att lämna in förslag på idéer genom en e-tjänst. Projektet genomförs på prov ett år och ska sedan utvärderas.

Syftet är att främja delaktigheten bland invånarna och stärka de demokratiska processerna.

– Vi får redan in förslag, men vi har inget bra sätt att hantera dessa på, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef och projektledare för tjänsten.

Tillsammans med tre andra har hon under hösten utformat förslaget som nu (klubbats av kommunstyrelsen). I arbetet har de bland annat tittat på hur 21 andra kommuner har utformat e-förslag och vilka avgränsningar projektet ska ha under provperioden.

Nu ska detaljerna sättas, regler bestämmas och system upphandlas. Förslaget är att tjänsten döps till ”E-keröförslag”.

Lena Törnblom Löfquist är samordningschef i Ekerö kommun och projektledare för projektgruppen e-förslag.

Lena Törnblom Löfquist är samordningschef i Ekerö kommun och projektledare för projektgruppen e-förslag.

Rodrigo Paras

– Man kan tycka att det är en enkel fråga att vi ska kunna ta emot förslag, men det är en större process än vad man tror, säger Lena Törnblom Löfquist.

Alla över 16 får rösta

Enligt förslaget ska alla personer från 16 år, skrivna i Ekerö, kunna skicka in egna idéer och rösta på andras. De kontrolleras för att säkerställa att de uppfyller alla krav, till exempel att det inte är ett företag som har lämnat idén eller att det inte innehåller några kränkningar.

Förslag ska även syfta till att till förändra och förbättra kommunen för alla.

– Du får inte lämna in förslag som rör dig själv, exempelvis kan du inte föreslå att få bygga ett sjuvåningshus på din tomt, säger Lena Törnblom Löfquist.

Vi får redan får in förslag, men vi har inget sätt att hantera dessa på.

Om förslaget godkänns läggs det upp för röstning i 60 dagar. Får det minst hundra röster går det vidare till ansvarig nämnd och där får politikerna besluta om att antingen gå vidare med det, eller avslå det.

Alla godkända förslagsställare ska få svar, oavsett om idén fått hundra röster eller inte.

Enligt Lena Törnblom Löfquist är det viktigt att även den som inte har tillgång till e-legitimation ska kunna rösta och lägga förslag. Under provperioden är avgränsningen 16 år, men efter utvärderingen finns det möjlighet att sänka åldern.

E-förslagen ska syfta till att gynna alla Ekeröbor, inte privata intressen.

E-förslagen ska syfta till att gynna alla Ekeröbor, inte privata intressen.

Mostphotos

– I framtiden tänker jag mig att även yngre personer ska kunna lämna förslag.

Engagerade medborgare

Enligt Statistiska centralbyrån har Ekerö kommun aldrig haft medborgarförslag. E-förslag däremot, som är en annan sak, är inte reglerade av kommunallagen.

– Använder man sig av medborgarförslag ska varje förslag upp till högsta nivå i politiken. Tekniken har utvecklats så nu kan vi på ett helt annat sätt hantera förslag.

Hon tror inte att brist på förslag kommer att vara ett problem.

– Vi har väldigt engagerade medborgare och det ska bli jättespännande att följa det här.

Tjänsten förväntas lanseras under hösten.