Det är tisdagseftermiddag i Tensta, och från en av salarna i Blå huset strömmar publiken långsamt ut i total tystnad.
"Gläntan" har nyss spelats på scenen – en dansföreställning om när livet sätts på undantag och när beroendet tar över, baserad på riktiga berättelser från ett HVB-hem i Vingåker. Att den gripit tag i många är tydligt.
– Jag är överväldigad, känslomässigt väldigt berörd. Det kom tårar. Jag känner mig helt slut fastän jag inte dansat, säger Yasmin Nilson, en av åskådarna.
Gläntan grep tag ordentligt i åskådaren Yasmin Nilson.
Stefan Källstigen
Firar tio år
Gläntan är bara en av många dansrelaterade föreställningar och aktiviter som fram till början av december kommer utgå från Blå huset, när festivalen Tensta Dansar pågår.
Dans- och koreografnätverket med samma namn fyller tio år i år, och har sedan starten anordnat festivalen för att öka etableringen av dans i Tensta och nå ut med konstformen till så många människor som möjligt. Varje år lockas ungefär 800–1 000 besökare.
– Tensta Dansar startade ur ett driv att få verka för mer professionell danskonst i Tensta. Nu arbetar vi på olika sätt för att tillgängliggöra dansen, både att man ska kunna få dansa själv och se på när andra dansar, berättar producenten Maria Lindeberg.
Kapitulation, självinsikt, sorg, harm och tålamod var några av de centrala temana i dansföreställningen Gläntan som spelades i Tensta.
Stefan Källstigen
Nätverket har flera medlemmar, mestadels koreografer, med vitt skilda dansbakgrunder.
– Vad det faktiskt innebär att vara med i Tensta Dansar är nog olika beroende på vem du frågar, men gemensamt för oss alla är nog att vi har Tensta i åtanke i det vi gör. Vi har ett tänk och ett driv i att få presentera så mycket dans som möjligt på olika sätt, säger dansaren och koreografen Sofia Castro, och fortsätter:
För mig, som är uppvuxen i förorten, är det angeläget att kulturen även får chans att blomstra här.
– För mig, som är uppvuxen i förorten, är det angeläget att kulturen även får chans att blomstra här. Det är så otroligt viktigt för demokratin.
Finns året om
Tensta Dansar gör saker i området året runt. De har bland annat börjat med "familjens hub" på fredagar, då föräldrar och barn får komma och dansa.
– Vi jobbar hela tiden med hur vi ska kunna nå människor, på olika sätt. Bland annat försöker vi samarbeta med grupper i området och göra dem delaktiga i våra verk, berättar dansaren och koreografen Lotta Gahrton.
Hon har exempelvis samarbetat med en kvinnogrupp i Tensta i skapandeprocessen till en av sina föreställningar.
– Vi var hos dem och pratade om den tänkta tematiken i föreställningen, så fick de tycka till om ämnena och göra rörelser och så har vi plockat upp det. Det är fler föreställningar som grundar sig i liknande processer, berättar Lotta Gahrton.
Dansföreställningen Gläntan av koreografen Lotta Gahrton är en av många som spelas under Tensta Dansar.
Stefan Källstigen
Vill locka skolor
Under festivalen, som pågår till början av december, kommer besökare kunna välja bland föreställningar för både barn och vuxna, workshops i indisk dans och i kontaktimprovisation, prova på street dance och mycket annat.
– Vi har flera skolföreställningar och vill kanske extra mycket försöka locka skolklasser att komma hit. Bland annat har vi en föreställning som är specialgjord för barn med funktionsvariationer, både fysiska och kognitiva. Det finns något för alla helt enkelt, säger Maria Lindeberg.
Maria Lindeberg, producent vid Tensta Dansar.
Stefan Källstigen