De har funnits på ön i nära hundra år och de behövs fortfarande, i allra högsta grad. Det konstaterar Tom Enning, en av deltidsbrandmännen hos Sandhamns brandvärn.

– I år har vi haft ganska mycket att göra. Bara det senaste halvåret har vi åkt på fem bränder. Vi är alltid först på plats och ibland går det fort för Storstockholms brandförsvar att ta sig ut, men det kan också ta upp till 40 minuter innan de är här, säger han.

Släckningsutrustningen dras på vagnar, oftast efter fyrhjulingar.

Släckningsutrustningen dras på vagnar, oftast efter fyrhjulingar.

Eva Tonström

En tragisk händelse skedde 7 juli då en villa uppe i byn började brinna. Sandhamnsborna gick man ur huse för att hjälpa till, men det slutade med att man lät huset brinna ner till grunden.

– Ingen människa skadades allvarligt tack och lov, och vi lyckades hindra att det spred sig till fler hus. Det hade kunnat sluta i total katastrof, säger han.

Orsaken till branden är inte klarlagd, enligt Tom Enning.

Nästan alltid tas släckningsvattnet från havet.

– Vi har några brandposter runt om på ön men de räcker inte till, så vi måste nästan alltid släcka med havsvatten, säger han.

Sandhamns veteran-brandbil, en Landrover från 1973.

Sandhamns veteran-brandbil, en Landrover från 1973.

Eva Tonström

Brandvärnet får sina larm via 112 och de som är tillgängliga åker dit. De möts först upp vid stationen och uppdraget är i första hand att börja släcka och hindra spridning. Deras täckningsområde är Sandhamn och omkringliggande öar. 

Sandhamns brandvärn har en egen brandstation på ön. Där finns släckningsutrustning med slang och pumpar, och larmställ som de ska ha på sig när de åker ut.

I garaget står också något som numera betraktas som en veteranbil – deras Landrover från 1973.

– Den köptes in för att användas som brandbil men den har inte körts mycket, mätaren visar 400 mil. Den är fin, men svår att ta sig fram på i de smala gränderna här på ön, så det blir mest att vi använder fyrhjulingar, säger Tom Enning.

– Vi tar ut den och ”rastar” den några gånger per år så att den får röra på sig lite, tillägger han. 

På den här tomten stod villan som brann ner. Fortfarande pågår utredning om orsaken till branden.

På den här tomten stod villan som brann ner. Fortfarande pågår utredning om orsaken till branden.

Eva Tonström

Önskemålet nu är att värnet ska utrustas med nya fordon. I dag använder de sina privata för att ta sig fram så snabbt som möjligt, berättar Tom Enning, och det är inte optimalt, menar han.

– Det har blivit särskilt tydligt efter alla bränder som varit i år. Vi skulle behöva en fyrhjuling som står i garaget och gärna en egen båt nere vid kajen.

Robert Carlsson, enhetschef på Värmdö brandstation och ansvarig för räddningsvärnen hos Storstockholms brandförsvar, säger att värnen är en viktig resurs i skärgården.

– De kan avbryta en skadeutveckling, eller åtminstone fördröja om det inte går att stoppa helt. Ibland lyckas de släcka helt själva så det är klart när vi kommer fram, säger han.

Tom och Björn Enning är båda frivilliga brandmän på Sandhamn, och bröder.

Tom och Björn Enning är båda frivilliga brandmän på Sandhamn, och bröder.

Eva Tonström

När det gäller Sandhamns önskemål om fyrhjuling och båt säger Robert Carlsson att de får börja med att ha ett möte om saken för att reda ut stationens behov.

– Så får vi se vad som är rimligt och väga för och nackdelar. En fördel med att använda sina egna fordon och båtar är att de känner dem väl, och de får ersättning för varje gång de använder dem.