Tre stora, cylinderformade behållare står uppställda längs väggen. En av dem är fylld med nytillverkad snaps.

– Här kan du lukta om du vill, säger Cenny Fransson, Värmdös nya snaps- och gintillverkare, och öppnar ett lock.

Fläder, ringblomma, lavendel, pomerans, vanilj och citronmeliss är några av aromerna de laborerar med för att komma fram till nästa smak på snapsen.

Fläder, ringblomma, lavendel, pomerans, vanilj och citronmeliss är några av aromerna de laborerar med för att komma fram till nästa smak på snapsen.

Pekka Pääkkö

Ganska direkt sticker en kraftig doft av alkohol, chili och lime rakt upp i näsan, och huvudet.

Behållarna är en del i processen med att skapa en dryck som har en lägre alkoholhalt än normalt.

Mer fest och mindre fylla

Destilleriet i företagsområdet Magneberg på Värmdölandet drivs av tre barndomskompisar från Gustavsberg: bröderna Cenny och Mattias Fransson och Andreas Ornered.

Cenny Fransson, Andreas Ornered och Lasse Holm med deras första egna snaps i serien Gustavs visor. Smaken är chili och lime.

Cenny Fransson, Andreas Ornered och Lasse Holm med deras första egna snaps i serien Gustavs visor. Smaken är chili och lime.

Pekka Pääkkö

De kallar sitt kryddade brännvin för ”en väldigt lagom dryck” som de hoppas ska föra tankarna till fest och glädje, snarare än fylla.

– Vi har själva saknat en snaps som inte är så tung. Att kunna skåla och fira traditionella högtider, men på ett mer lättsamt sätt, med fokus på att ha kul, säger Cenny.   

Målgruppen är främst personer i deras egen situation: Runt 40 år, med familj som vill ha kul ”men inte dricka onödigt mycket".

– Vi tror att drycker med lägre alkoholhalt är det nya som kommer efterfrågas allt mer.

Tio procent lägre alkoholhalt

Deras snaps har med lägre alkoholhalt, 27,5 procent alkohol i stället för 37,5 procent som är det vanligaste styrkan.

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Det finns likörer med lägre alkoholhalt men ingen snaps vad jag vet, säger Cenny Fransson. 

Egen tillverkning. Andreas Ornered och Cenny Fransson fyller flaskor med snaps. Namnet på snapsen är Gustavs och ska föra tankarna till Gustavsberg. Första omgången lanserades på Systembolaget i augusti.

Egen tillverkning. Andreas Ornered och Cenny Fransson fyller flaskor med snaps. Namnet på snapsen är Gustavs och ska föra tankarna till Gustavsberg. Första omgången lanserades på Systembolaget i augusti.

Pekka Pääkkö

Cenny och Mattias Fransson är söner till grundaren av Värmdöföretaget Frentab. Cenny beskriver destilleriet som ett intresse och en kul grej som båda vill testa. Han ansökte först om att få bygga ett destilleri ute på Vindö, som Mitt i Värmdö berättat om, men efter protster lokalt lades den idén ned. 

Förutom att alkoholstyrkan behöver bli lägre så behövs nya smaker på snaps, menar trion.

– Alla gillar inte de traditionella snapsarna, som har funnits i massor av år, säger Andreas Ornered. 

Första ginen kommer i höst

I deras lilla fabrik gör de allt från ax till limpa – destillerar, smaksätter, fyller på flaskor, sätter på etiketter och korkar. I augusti lanserades deras första snaps på Systembolaget.

Nya destilleriet på Värmdö har kapacitet att tillverka 100 flaskor a 50 centiliter per dag. På sikt planerar de att hålla provningar med både gin och snaps.

Nya destilleriet på Värmdö har kapacitet att tillverka 100 flaskor a 50 centiliter per dag. På sikt planerar de att hålla provningar med både gin och snaps.

Pekka Pääkkö

Förutom en julsnaps i december så kommer deras första gin under hösten. Den får samma alkoholstyrka som annan gin, eftersom man annars inte får kalla det för gin, enligt Cenny. 

De tycker det är roligt och svårt att laborera fram nya smaker. Just nu håller de på med en julsnaps som ska smaka kanel, kryddnejlika, apelsin och vanilj.

– Jag kan vakna upp på morgonen och tänka ”nu har jag nästa smak!” Och vara helt säker på att det blir super. Men så testar man och det smakar så illa att det bara är att hälla ut direkt. Det krävs många misslyckanden för att hitta den rätta kombinationen..