Barnen på Grönkullens avdelning Biet samlade in nästan 13 000 flaskor och burkar i Pantameras utmaning. Det hela började som ett arbete för miljön men tog en vändning när förskolekompisen kompisen Tage drabbades av en hjärntumör, eller "elaka cancerbollar i huvudet" som barnen kallar det.

De anmälde sig till Pantameras utmaning, satsade och vann 50 000 kronor.

– Barnens mål var att vinna! De har gått runt på stan och frågat om pant, fått hjälp av föräldrar och sedan ska vi inte prata om allt som kastas i vår fina natur. När vi fick veta att vi fått första pris var barnen överlyckliga, säger Ema Belcic, barnskötare på avdelningen Biet.

Pengarna skänkte de till Barncancerfonden.

– Vi valde Barncancerfonden för att Tage ska bli frisk och doktorerna ska forska för att hitta en medicin så att barn inte blir sjuka, säger Norah.

– Min bästa kompis har cancerbollar i huvudet. Jag vill inte att han ska vara sjuk mer, jag längtar så mycket efter honom. Jag vill att han ska bli frisk, säger Joline

Rörda och glada

Efter att ha tagit emot checken ringde avdelningen Tage och visade upp diplomet, säger hans mamma Ellinor Carlfors.

– Det har varit tufft. Barn med cancer blir ofta hjärntrötta. Men vi håller kontakten och blev väldigt rörda och glada, det var jättefint! 

Tage insjuknade förra året. Redan då var Biet med och tävlade i pant-utmaningen, kom på en andraplats och fick 15 000 kronor att skänka till kampen mot cancer. Men i år blev de alltså bäst i Sverige.

Då som nu firade Biet med glass. Sedan blir det bio.

– Jag vill att vår kompis komma tillbaka till förskolan så han kan gå på bio med oss. Vi vann också, säger Sigrid.

– Inga barn ska behöva må dåligt eller ha cancer, säger Charles.