Skolavslutningen har passerat men på Internationella engelska skolan, IES, i Sätra är det bråda dagar. Här håller personalen på att packa flyttkartonger för fullt. Skolan ska stängas till hösten. Orsaken är att de sagts upp eftersom de inte längre har ett giltigt bygglov för att bedriva skolverksamhet i lokalerna.

– Det går en kraftledning bakom vårt hus och Svenska kraftnät har prioriterat upp vikten av den och Stockholms stad har sagt att det därför inte längre är lämpligt att bedriva skolverksamhet här. Det är väldigt tråkigt för vi hade gärna funnits kvar i Skärholmen, säger Linda Öholm, chef för samhällskontakter på IES.

Linda Öholm, Internationella engelska skolan IES

Linda Öholm, Internationella engelska skolan IES

Internationella engelska skolan IES

IES driver flera skolor runt om i Stockholm och Sverige. Skolan i Sätra öppnade 2013. Här har under låsåret gått 682 elever i årskurserna fyra till nio, men till hösten tvingas eleverna hitta andra skolor.

"Tufft att behöva byta skola"

För de elever som ska börja nian har skolan hittat en lösning. De får gå sitt sista år i Engelska skolans gymnasium på Södermalm. 

– Det är tufft att behöva byta skola det sista året i grundskolan så där har vi kunnat hitta lokaler. De har även blivit erbjudna busskort, säger Linda Öholm. 

Drygt 30 procent av eleverna har erbjudits plats i någon av IES andra grundskolor i exempelvis Huddinge och Liljeholmen där de har utökat antalet parallellklasser. Vilka elever som fått platser har bestämts av kötiden. 

– Tyvärr har vi inte kunnat erbjuda platser till alla elever som har velat ha det. 

Hur har eleverna reagerat på beskedet?

– Det är aldrig roligt att få höra att ens skola ska stänga så det är klart de har varit ledsen och besvikna, men de har också under terminen visat en otrolig mognad och förståelse för situationen och fortsätt att fokusera på skolarbetet i den här situationen, säger hon.

Enligt Linda Öholm kommer cirka hälften av skolans elever från Stockholms stad, de flesta från Skärholmsområdet, och den andra hälften från Botkyrka kommun. Flera har fått plats på andra friskolor.

För de Skärholmselever som behöver en ny skola finns flera andra i närområdet som sträcker sig till och med årskurs nio; Sätraskolan, Bredängsskolan, Lillholmsskolan, Slättgårdsskolan, Västerholms friskola och Alla nationers fria skola. På en del av dem finns goda möjligheter att få plats, exempelvis Bredängsskolan har flera lediga platser i varje klass.