Från och med i år kommer nya riktlinjer som gör det möjligt för krögarna att servera alkohol fram till klockan 23 på uteserveringarna. Tidigare gällde 22 på de flesta ställen i Täby.

– Sommaren är kort i Sverige och det är skönt att sitta ute och äta längre, säger Annica Nordgren (C), ordförande Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Lika för alla

Uteservering fram till 23.00 har förekommit tidigare, men normalt var: "Citykänslait begränsad till området runt Täby centrum och längs kajen mellan Kastellet och färjeläget på Vaxön i Vaxholm.

– Det har fungerat bra och då tycker vi att det ska finnas möjlighet för fler. Kommunerna växer och vi har många lokala kommundelar där restauranger vill ha öppet ute längre, säger hon.

Det är Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd som tagit fram de nya riktlinjerna.

Riktlinjerna ska utgå från alkohollagens regler och alla som söker tillstånd och som uppfyller alkohollagens krav ska beviljas serveringstillstånd.

Riktlinjerna har inte uppdaterats på många år varken i Täby eller Vaxholm. Nu ska de uppdaterade riktlinjerna vara tydligare att förstå.

De ska enligt nämden även öka det levande nöjesutbudet med ett rikt restaurangliv.

En positiv nyhet för ägarna på Brasseri Le Galopin i Täby park.

– Det gynnar våra gäster som gärna njuter av kvällssolen på uteserveringen, och det skapar en mer levande citykänsla i Täby park, säger Linnéa Djursén, ägare.

Ska följas upp

Samtidigt som det blir tillåtet för fler krogar att ha öppet senare på sommaren så kommer tillsynsarbetet att stärkas berättar säger Annica Nordgren.

– Vi kommer följa upp detta noggrant för att se att det fungerar. Som gäst ska man känna sig trygg när man går till en restaurang, säger hon.

Gregor Hackman, chef för Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) säger att de alltid har minst ett besök på varje ställe per år där de arbetar förebyggande med utbildning och tillsyn.

De har även en tät samverkan med polisen och säger att de gärna tar emot tips från allmänheten.

– Vi är glada för tips om överservering, om man ser att det är stökigt eller att folk somnar på krogen, säger han.

Krogen Best of India ligger ett par kvarter in i stan, nära Vaxholms kyrka. Men för krögaren Manik Fatari är det inte aktuellt att söka 23-tillstånd.

– Vi stänger restaurangen vid 21, så det ändrar inget för oss.