JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

De tar språnget ut i vuxenvärlden

Maximilian Engströmer, Hedda Söilen, Edvin Carlson och Frida Liljeberg vid Vevax, skulpturen utanför Rudbeck.

Maximilian Engströmer, Hedda Söilen, Edvin Carlson och Frida Liljeberg vid Vevax, skulpturen utanför Rudbeck.

Tomas Stark

20230617072603
20230617112211
2023-06-17
07:26
2023-06-17 11:22

De är uppvuxna med sociala medier. De har upplevt en pandemi, krig i Europa och kastas nu ut i vuxenlivet i en lågkonjuktur. Mitt i Sollentuna tog ett snack med fyra studenter på Rudbeck om deras gymnasietid och förväntningar på framtiden.

Årets kull av studenter på Rudbeck sprang ut i onsdags och sjöng om ”en ljusnande framtid”.

Men när de nu lämnar skolvärden och ger sig ut i vuxenvärlden möter de en omvärld som inte är sig lik.

Dagens studenter har vuxit upp i en högkonjunktur, haft smartphones sedan de var småbarn, och länge levt i en konfliktfri tid.

Nu har vi haft pandemi och det pågår ett krig nära Sverige, energi- och matpriserna rusar och vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Så hur går de nyvuxnas tankar inför detta?

Studenterna på Rudbeck som Mitt i pratar med är helt eniga om att pandemin hade stor inverkan på början av deras gymnasietid.

ANNONS

– Det var skönt på ett sätt att kunna vara hemma och ligga i sängen, men jag hade sämre motivation och fick sämre resultat. Och det var tråkigt att inte lära känna de nya klasskamraterna i början, säger Hedda Söilen.

Kompisarna Frida Liljeberg, Maximilian Engströmer och Edvin Carlson håller med.

– Med distansundervisning är det är lätt att skita i det och göra annat, säger Frida.

– Ja, mina betyg blev sämre, säger Maximilian.

– Samma här, det var en tydlig dipp, säger Edvin.

Först under vårterminen i tvåan tog distansundervisningen slut helt. Då hade de lärt sig att ta eget ansvar för sina studier.

– Jag fick lära mig efter hand att lyssnar jag inte på lektionerna så kan jag inte sen när det är prov, säger Hedda.

– Det blev som en insikt att utbildningen ligger mycket på en själv, inte bara på läraren, säger Edvin.

Rent tekniskt var det dock inget problem med lektioner via internet. Generation Z kan förenklat beskrivas som den uppkopplade generationen.

– Ja, jag hade sociala medier redan på min första mobil, säger Frida.

– Jag laddade ner Insta 2012, då var jag 7 år. Men då använde jag det annorlunda. Jag la kanske ut en bild på ett gosedjur och kollade vad en kompis hade gjort. Nu är det mycket att fördriva tid, kanske när man väntar på bussen eller så, säger Hedda.

– Men det är också användbart. Jag har kontakt med kompisar utomlands via sociala medier, där kan jag skriva med dem varje dag, säger Maximilian.

De är dock överens om att det är lätt att fastna i scrollande och att en hel del tid kan slukas i onödan. En snabb koll i telefonerna visar att de alla spenderar minst tre timmar per dag framför den lilla skärmen, ibland betydligt mer.

– Oj, jag har snittat nästan sex timmar per dag den här veckan! säger Frida. Det blir nog lite mer nu när vi inte har varit så mycket i skolan. Det kan bli som ett beroende, på Tiktok finns allt.

Samtidigt kan man lära sig mycket, inte minst om vad som händer i Sverige och i världen, tycker de.

– Jag kollar sällan nyheterna hemma, det är så deprimerande, men det är viktigt att hänga med i allt som händer. Att det är ekonomisk kris har jag märkt. Jag sitter i elevkåren och vi säljer färre biljetter nu, folk har mindre pengar, säger Maximilian.

Att hänga med i samhällsutvecklingen är extra viktigt just nu, påpekar Hedda.

– Vi går ut gymnasiet och vissa flyttar hemifrån snart, då påverkas man mer av inflation och annat.

Ukrainakrig, inflation, klimatkris och lågkonjuktur till trots känner de fyra studenterna på Rudbeck ingen nämnvärd oro inför framtiden – åtminstone inte för egen del. De har alla ordnat jobb för sommaren, planerar att resa och att så småningom plugga vidare.

– Det känns som att ständiga kriser har präglat de senaste åren, man har liksom vant sig. Och vi är unga, då är man oftast ganska optimistisk! säger Maximilian.

Ska plugga senare

Namn: Hedda Söilen

Ålder: 18 år

Bor: Silverdal

Program: Sam-beteende, musik

Sommarplaner: "Jag ska jobba på Coop och resa, det blir en resa till Cypern med folk från Rudbeck".

Framtiden: "Jag ska jobba i höst också och i vår tänker jag backpacka i Asien. Så småningom ska jag plugga vidare. Förmodligen till ekonom, kanske om ett eller två år.

Källa: Mitt i

Hedda Söilen.

Hedda Söilen.

Tomas Stark

Lumpen till hösten

Namn: Maximilian Engströmer.

Ålder: 19 år.

Bor: Norrviken.

Program: Natur-natur.

Sommarplaner: "Jag ska jobba som konfaledare, och åka på studentresa till Cypern".

Framtiden: "I höst ska jag göra lumpen på Livgardet i Kungsängen. Det är 10 månader, det ska bli jättekul. Hösten 2024 ska jag plugga spanska i Spanien. Sedan vet jag inte, men troligen blir det något på ekonomispåret".

Källa: Mitt i

Maximilian Engströmer.

Maximilian Engströmer.

Tomas Stark

Ska jobba på Ikea

Namn: Frida Liljeberg.

Ålder: 18.

Bor: Helenelund.

Program: Sam-beteende.

Sommarplaner: "Jag ska jobba på Ikea och resa lite, till exempel till Cypern".

Framtiden: "Förhoppningsvis jobbar jag på Ikea resten av året och sedan vill jag resa i början av nästa år. Jag ska plugga vidare senare, men jag väntar med att bestämma mig tills jag vet vad jag vill".

Källa: Mitt i

Frida Liljeberg.

Frida Liljeberg.

Tomas Stark

Vill bli civilingenjör

Namn: Edvin Carlson.

Ålder: 19.

Bor: Töjnan.

Program: Teknik-teknik.

Sommarplaner: "Jag ska resa till Cypern och jag ska jobba som konfaledare för Svenska kyrkan. Och så ska jag vara på landet."

Framtiden: "I höst kanske jag ska jobba ihop pengar. Jag vill resa, backpacka i Asien. Och så vill jag säsonga, antingen i Fjällen eller i Alperna. Senare planerar jag att plugga till civilingenjör, antagligen teknisk fysik och antagligen i Linköping".

Källa: Mitt i

Edvin Carlson.

Edvin Carlson.

Tomas Stark

TomasStark
08-550 551 24
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Stefan Källstigen

Sluthandlat på Coop i Vallentuna

Nyheter

Stänger sista januari ✔ Lokalen ska renoveras ✔ "En ny hyresgäst kommer så småningom att flytta in"

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Johannes Äng

Så går utredningen efter skotten i Skälby

Nyheter

Ingen gripen ✔ Åklagaren vill inte låsa sig vid teori om felskjutning

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Mostphotos/Privat

Fyra planeter i rad – sällsynt skådespel på kvällshimlen

Nyheter

Januari bjuder på planetparad ✔ Det blir höjdpunkten: "Extra spektakulärt"

ANNONS

Smashar in femte SM-guldet – firar INTE med hamburgare

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck/Burgerdudes

20250122060328
20250121161237
2025-01-22
06:03

För femte året i rad prisas Funky Chicken Food Truck i Nacka strand för Sveriges bästa hamburgare. Men de ska inte fira med hamburgare.

– Nej! Det äter vi ju varje dag, säger grundaren Johan Ekman.

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand blir alltid lite överrumplade av hamburgerrecensenterna från Burgerdudes. De kommer alltid oanmälda. Både när de ska äta hamburgare och dela ut priser.

– Det är lika spännande varje år. Vi tar verkligen inte det här för givet, säger Johan Ekman som både har varit med och grundat och driver foodtrucken.

För femte året i rad knep alltså foodtrucken förstaplatsen på listan över Sveriges 100 bästa hamburgare. Personalen ska fira med en middag.

– Det blir någon fin restaurang inne i stan. Det blir skitkul alla som jobbar här är så stolta, säger Johan Ekman.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

Funky Chicken Food Truck

Femma i världen

Burgerdudes är världens största webbplats för hamburgare och har sedan starten 2014 recenserat 873 hamburgerhak i 534 städer i 63 länder världen över. I år rankar sajten Funky Chicken Food Truck som femma i världen.

ANNONS

Som varje år har foodtrucken vinterstängt men räknar med fullt tryck när de öppnar igen den 27 januari.

– Det har blivit internationellt känt och det kommer massor med turister som tar båten från stan till Nacka strand. Vi har blivit ett turistmål, säger Johan Ekman.

Ibland ringlar köerna från Augustendalstorget och runt Nacka strandsmässan.

– Folk tror att det alltid är jättelånga köer men det stämmer inte riktigt. Det är alltid lite kö. Ibland kan det ta en timme i kö men det gör det absolut inte alltid. Speciellt på vintern är köerna kortare, säger Johan Ekman.

Sveriges bästa burgare görs i Nacka strand

Bäst i Sverige 2021. Bäst i Sverige 2022. Åtta i världen. Vaktmästarens kompis har fått hamburgerfrälsta från hela landet att vallfärda till Funky Chickens food truck i Nacka strand och förklara Augustendalstorget som en helig plats.

”Trust me I love you” jazzar N'Dea Davenport i högtalarna och bakom discokulans glitter i ett fräsande rökmoln flippar Emil ”Frankie” Wennerberg inte skivor – utan dagens första hamburgare. Den här onsdagen är det oset av kryddig nötfärs och smält cheddar från Funky Chickens prisbelönta Triple cheese som får smaklökarna att krullas på de 46 personerna utanför food trucken på Augustendalstorget i Nacka strand.

Fånleenden som hos barn som hittat en lördagsgodisgömma mitt i veckan. Ett väckelsemötet för hamburgerfrälsta.

"Det är en konst"

Nyligen utsåg hamburgerrecensenterna Burgerdudes Funky Chicken till Sveriges bästa burgare för andra året och rankar dem som åtta i världen.

Ektorpsbon Gustav Malm, 26, och hans pappa Fredrik Malm, 53, från Tyresö har följt Burgerdudes listor sedan 2014 och ätit sig igenom alla Stockholms premiumburgarställen. De besöker Funky Chicken en gång i månaden, gärna oftare.

– Vi har inte ätit något som är bättre än det här. Smaken på köttet! Han som lagar burgarna lägger ner sin själ. Stekytan är så jävla bra alltså! säger Gustav Malm.

– Du måste ha exakt rätt tjocklek så att det blir den här tunna karamelliserade ytterkanten och saftigt i mitten – det är en konst, säger Fredrik Malm.

800 burgare på en dag

I en plastlåda ligger köttpuckarna vägda till exakt 150 gram, gjorda på en hemlig färsblandning.– Köttet är ett hantverk. Det kommer oftast från Sverige och Tyskland, sedan exakt vad det är är en extrem hemlighet: Många jagar vårt recept. Det har varit en process på flera år att få fram den perfekta sammansättningen. Vi har stekt och ätit många, många hamburgare på vägen – herregud! säger Johan Ekman som driver Funky Chicken med John Taudien.

Köar i en timme

Köerna som kan ringla runt hela Nacka strandsmässan avskräcker inte frälsta.

– Jag äter här minst en gång i veckan eftersom vi har kontor här. Det är lätt värt en timmes kö som det kan vara ibland, säger Andreas Nilsson från Järlasjö.

En sommardag kan Funky Chicken sälja mellan 700 och 800 burgare. En onsdag i november räknar de med att sälja 200 hamburgare, 150 portioner av kycklingrätten New York style Chicken over rice och 15 vegetariska veggie over rice.

– På en restaurang hade vi varit tvungna att ha flera sittningar och hade aldrig kunnat servera så många gäster, säger Johan Ekman.

Stannar i Nacka

Även om trucken är flyttbar har de inga tankar på att åka på turné.

– Vi åkte runt i början, en fem, sex gånger men vi tröttnade. Det var sådant kaos och konkurrens om platserna, säger Johan Ekman.

Tidigare stod de vid Hornstulls marknad på helger under sommarhalvåret. Men när pandemin stängde tog de helgserveringen till Augustendalstorget i stället.

– Vi fick lika många gäster här som vi hade i Hornstull så nu stannar vi nog här även om Hornstulls marknad öppnar igen. Vi har närmare till vårt prepkök och känner folket och kan alla specialbeställningar.

Granne med vaktmästaren

Att just Nacka strand skulle bli hamburgeälskarnas Mecka var en slump.

– Jag hade tidigare landställe i Kummelnäs och en granne jobbade som fastighetsskötare i Nacka strand. Jag sa: ”Kan inte du höra med hyresvärden om vi kan få ha vår truck på torget?” Det tog bara någon vecka och sedan körde vi, säger Johan Ekman.

Plötsligt kommer två män som ska anordna ett event i en skåpbil mittemot. De vill ta el ur laddstolpen bakom burgarbussen.

– Du kan dra ut sladden till vår riskokare, jag tror vi klara oss ändå, säger Emil Wennerberg,

– Ja, ja, de kommer att äta här i alla fall, säger Johan Ekman.

Stekytan är så jävla bra alltså!

Burgerdudes motivering:

”Det räcker med en tugga för att förstå att det här är den bästa burgaren i Sverige just nu! Kompositionen, ration mellan alla ingredienser och inte minst den fenomenala stekytan är smått makalös. På ett sätt så har det hänt en hel del sedan de vann juryns och publikens röst på vår första hamburgerfestival Stockholm Burger Fest 2016. Det är precis lika gott nu som då, men det har inte hindrat dem från att finslipa konceptet och utveckla nya burgare. Vårt hjärta kommer alltid att bulta lite extra hårt för storklassikern Triple Cheese, men även deras senaste skapelse 'Bookmaker' har hittat en ljuvlig balans mellan nyskapande och klockrena smaker."

Lunchöppet

Funky Chicken har öppet på Augustendalstorget vardagar 10.30–14.00. Sommartid även på helger.

Sveriges 20 bästa hamburgare

Burgarhak i Stockholms län fetmarkerade:

1. Funky Chicken Food Truck (Nacka).

2. Franky's Burger (Vasastan och Södermalm).

3. Rekas Burgers (Malmö & Lund).

4. Rockin Grill (Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad).

5. Barrels Burgers & Beer (City, Gamla stan och Södermalm).

6. Gotland Smash Foodtruck (Visby).

7. Burgers & Pastrami – BAP (Östermalm).

8. Stigbergets Fot (Södermalm).

9. Östra Kyrkogatan (Umeå).

10. Knifetown Burgers (Uppsala).

11. Bonden & Burgaren (Norrtälje).

12. Moe's Burger (Kista).

13. N.O.A.H's Burgare (Södertälje).

14. Restaurang AG (Kungsholmen).

15. Rollin Bistros (Göteborg).

16. Tasty Bros (Örebro).

17. Bun Meat Bun (City, Bromma och Farsta).

18. O's Streetfood (Göteborg).

19. The Border (Vasastan, Södermalm & Norrtälje).

20. Burger Syndicate (Skurup).

Källa: Burgerdudes

Nackas och Värmdös bästa burgare

Placering i Sverige inom parentes:

1. Funky Chicken Food Truck, Nacka strand. (1)

2. The Wagon Burgers and Brews, Grisslinge (32).

3. Bastard burgers, Sickla och Värmdö köpcentrum (76).

4. Brödernas, Centrala Nacka, Gustavsberg och Sickla (89).

5. Babas, Nacka Forum (92).

6. Jettz burger, Björknäs (94).

Källa: Burgerdudes.

JohanKristensen
08-550 551 17
ANNONS
ANNONS