– Vi vill belysa den sorg som uppstår i samband med gatuvåldet. Det är inte bara brottsoffret som drabbas utan ett helt område, säger Bredängsbon Alexander Zadruzny.
Vi träffar honom, Sätrabon Aylen Hüseynova, Marwa Abu Hashim och Donya Saraee, som alla jobbar ideellt för organisationen Kollektiv sorg, på torget utanför den pizzeria i Sätra där en man sköts till döds i juni.
– I samband men en skjutning drabbas även barn och vuxna som tvingas bevittna händelsen eller som känner en ökad oro, säger Alexander Zadruzny.
Oroliga föräldrar
Skjutningen på pizzerian gjorde starkt avtryck på Aylen Hüseynova.
– Det känns fruktansvärt att det kommit till det stadiet att det händer mitt på dagen där ett litet barn eller en annan människa hade kunnat bli skjuten. Mina föräldrar blev väldigt oroliga när de inte fick tag på mig, säger hon.
Våldet sätter spår
Natten mot förrförra måndagen vaknade flera Bredängsbor av att någon sköt på Ålgrytevägen. Aylen Hüseynova har bott i Bredäng och Sätra under större delen av sitt liv och har märkt hur hon själv har ändrat sitt beteende under den senaste tiden och är mer försiktigt och tittar sig omkring. Trots att hon aldrig rört sig i kriminella kretsar.
Våldet sätter även andra spår.
Man måste prata om våldet så att det inte blir en vardag.
– Det kan leda till psykisk ohälsa som depression, självskadebeteende och ohälsosamma relationer, säger Marwa Abu Hashim.
Kräver förändring
Nu vill de ha en förändring. Genom organisationen Kollektiv sorg, som samarbetar med Amnesty, vill de belysa problemen och kräva åtgärder av politiker och tjänstemän. De har varit i kontakt med många boende i utsatta områden och nu tagit fram en åtgärdslista med krav. En av de viktigaste är ökad psykologiskt stöd för de drabbade, både anhöriga, vittnen och andra i området.
– När det varit skjutningar idag har fritidspedagoger och lärare fått agera psykologer. Det är helt fel. Fler behöver få möjlighet att söka psykologisk hjälp, säger Alexander Zadruzny.
Andra viktiga krav är att inrätta en nationell haverikommission som utreder och får bukt med morden och lyfter fram människorna som drabbas så att de inte bara blir siffror i statistiken. Och att lyfta och stötta positiva krafter och aktiviter i området som exempelvis Sätradagarna.
– Det är viktigt att inte låta de onda krafterna ta över. Vi måste ständigt prata om våldet för att förhindra att det blir en vardag för majoriteten, säger Alexander Alexander Zadruzny.
Även i Hässelby pågår lokala alternativ i kampen mot gängvåldet läs mer här.