JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Detonation och skottlossning – för andra natten i rad

TVÅ GRIPNA. Under natten kunde två personer gripas.

TVÅ GRIPNA. Under natten kunde två personer gripas.

Mostphotos

20221229094340
20221229094337
2022-12-29
09:43

Först detonerade ett föremål utanför en port i Farsta. Sedan larmades polisen om skottlossning i Gubbängen.

Klockan 23.32 på onsdagskvällen 28 december ringde flera boende i Farsta till polisen efter att en hög smäll hade hörts i området.

På plats kunde polisen se att det skett en detonation vid en entré till ett flerbostadshus, med stora skador som följd. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet ringdes in.

Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse och polisen kommer utreda om det finns likheter med andra liknande brott i regionen. Tidigare i veckan inträffade en liknande detonation i Dalen.

Skottlossning i Gubbängen

Några timmar efter detonationen i Farsta larmades polisen till en adress i Gubbängen efter att flera boende larmat om att de hört skottlossning.

”Flera gärningspersoner har varit synliga vid ett flerbostadshus i Gubbängen i samband med skottlossning mot en lägenhetsdörr”, skriver polisen på sin hemsida.

Två personer gripna

Ingen person i bostaden uppges ha blivit skadad. Brottsplatsen spärrades av och en förundersökning gällande mordförsök inleddes.

Vid fyratiden på natten mot torsdagen kunde två misstänkta gärningspersoner gripas i närområdet. Ett skjutvapen hittades även i området.

Misstänkt skottlossning mot fastighet

Polisen hittade under onsdagsmorgonen skador på en fasad som ser ut som skotthål.

Det var på en adress i Gubbängen som polisen under onsdagsmorgonen 28 december upptäckte skador på en fastighet som tyder på att ett vapen har avlossats.

– Polispatrullen på plats hade uppfattningen att skadorna kom från ett vapen. Även tomhylsor hittades, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Skottlossning hördes under natten

Händelsen utreds som mordförsök, men det finns inga uppgifter om att någon är skadad.

– Det har även kommit fram att personer i området vid tvåtiden på natten hörde ljud som kan kopplas ihop med skadorna i fastigheten, säger Towe Hägg.

Ingen person är gripen.

Detonation i trappuppgång – allmänfarlig ödeläggelse

Polisen fick larm om höga smällar i en trappuppgång i södra Stockholm under tisdagskvällen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen fick larm klockan 22.28 på tisdagen 27 december.

En boende upptäckte att det var rök i trappuppgången och att portdörren var skadad.

Sent på kvällen var det ett stort pådrag i Dalen i södra Stockholm.

– Det var full utryckning. Jag såg polisbilar, fyra brandbilar, två ambulanser och några små röda bilar, säger en person i området till Mitt i.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sågs mörkklädda män springa från platsen. Delar av en handgranat ska ha hittats och det finns också uppgifter om att en bil ska ha lämnat området i samband med explosionen.

Nationella bombskyddet och polisens tekniker kom till platsen och under natten genomfördes en teknisk undersökning.

– Våra tekniker har arbetat under natten men vi har ännu inte fått besked om exakt vad det är som har detonerat, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen. ska inte klara med vad det är som är detonerat

Bombskyddet på plats

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med händelsen, enligt polisen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har ökad närvaro av poliser i området till och från under dagen och resten av veckan, säger Towe Hägg.

Ingen person är gripen.

MichaelToll
08-550 551 02

Senaste nyheterna

Mostphotos

Replik: Samrådstiden är i enlighet med plan- och bygglagens krav

Nyheter

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

En läskande holk till fåglarna.

En läskande holk till fåglarna.

Press/Naturskyddsföreningen

Haga gjorde klyftigaste fågelhuset

Nyheter

Klass 3 B vann SM i fågelholk

Bernt och Christina Nilsson, t v, bor ett stenkast från den planerade masten:
”Det är så dåligt av kommunen att inte informera oss vad som är på gång, det är som att dom skiter i det. Vi har inte hört något om det här. De tar det sista gröna som är kvar här nu. Jag tycker synd om de som har köpt lägenhet här och inte flyttat in ännu, de har nog ingen aning om vad som är på gång." säger de. På bilden även Bo Hedenström, Markus Schill (M) och Kjell Disheden.

Bernt och Christina Nilsson, t v, bor ett stenkast från den planerade masten: ”Det är så dåligt av kommunen att inte informera oss vad som är på gång, det är som att dom skiter i det. Vi har inte hört något om det här. De tar det sista gröna som är kvar här nu. Jag tycker synd om de som har köpt lägenhet här och inte flyttat in ännu, de har nog ingen aning om vad som är på gång." säger de. På bilden även Bo Hedenström, Markus Schill (M) och Kjell Disheden.

Eva Tonström

Ny mobilmast upprör – grannarna visste inget om beslutet

Nyheter

Kommunen skickade inte ut information ✔ "De tar det sista grönområdet vi har"

Grusad familjeidyll i Nya Ulriksdal

Tomas Pauluser på familjens radhusterrass, med utsikt över området          som skulle bli en förlängning av Nya Ulriksdal. ”Man skäms när det kommer gäster. Överblivet material och skräpområden istället för i iordningställda ytor med träd, lyktstolpar och trottoarer”.

Tomas Pauluser på familjens radhusterrass, med utsikt över området som skulle bli en förlängning av Nya Ulriksdal. ”Man skäms när det kommer gäster. Överblivet material och skräpområden istället för i iordningställda ytor med träd, lyktstolpar och trottoarer”.

Stefan Källstigen

20250419140205
20250416115828
2025-04-19
14:02

Invånarna i nya Ulriksdal blev lovade torg och parker, lekplats och utegym. Familjen Pauluser flyttade in med bullerbydrömmar.

– Man känner sig lurad, säger Tomas Pauluser som har ett skräpuppslag som närmaste granne.

För tre år sedan gick flytten från centrala Sundbyberg till nya Ulriksdal.

Visionen för området matchade den familjeidyll som paret Pauluser sökte, med småskalig bebyggelse och öppna och trygga ytor för deras två söner att leka på.

De stormtrivs i sitt nyproduktionsradhus.

Men känslan är kortvarig.

– Så fort man går ut genom dörren så blir man ledsen över det man ser. Omgivningen liknar en återvinningsstation.

Tomas Pauluser syftar på det upplag med bråte och byggavfall framför huslängan.

Marken har i väntan på fortsatta kvarter på Ulriksdalsfältet blivit en lagringsplats av material från olika byggen, och har i flera års tid använts för tjuvdumpning och fulparkering. Det har Tomas och grannarna påtalat för staden sedan inflytt.

Nu ligger det som ett ärende hos miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Stadsdel med potential

Längre upp i backen skulle en stadsdelspark anläggas, med ”en äng för lek, spel och samvaro”, en liten damm och gångvägar. Det har inte hänt.

Tomas skakar på huvudet när han jämför skisserna över Nya Ulriksdal med hur det blev i verkligheten.

– Nya Ulriksdal har en sådan enorm potential med närhet till kollektivtrafik, skola, natur och Ulriksdals slott. Våra hus ligger strategiskt perfekt till. Men det satsas ingenting.

Christian Pauluser är ett av cirka 500 barn i stadsdelen. Men här finns ingen allmän lekplats. "Man får gå till Bagartorp om man vill gunga", säger en granne.

Christian Pauluser är ett av cirka 500 barn i stadsdelen. Men här finns ingen allmän lekplats. "Man får gå till Bagartorp om man vill gunga", säger en granne.

Stefan Källstigen

Han nickar mot sonen Christian som balanserar på en planka utanför huset.

– Vad hände med de nya kvarteren? Var är parken, utegymmet? Det finns inte ens en lekplats. Och nu är våra barn 9 och 7 och snart för stora för det. Man känner sig lurad.

Det är Peab som bygger Nya Ulriksdal. Men Solna bär ansvaret, anser Tomas.

– Staden äger marken. Det är till Solna som vi boende betalar skatt. Det minsta vi kan begära är att de breddar vägen för att plantera träd – det heter ändå Cronhielms allé – och att stadsdelsparken byggs.

Invånarna i Nya Ulriksdal har hamnat i kläm i tvisten som råder mellan Solna och Peab. Familjen Pauluser har bott i området i tre år och väntar på allt från grannhus till parker och lekplatser. ”Våra hus ligger perfekt till men det satsas inget”

Invånarna i Nya Ulriksdal har hamnat i kläm i tvisten som råder mellan Solna och Peab. Familjen Pauluser har bott i området i tre år och väntar på allt från grannhus till parker och lekplatser. ”Våra hus ligger perfekt till men det satsas inget”

Stefan Källstigen

Kukka-Salam: ”Skandal”

– Så här ska inte Solna se ut, det här kommer vi ta ansvar för och åtgärda, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) när hon ser bilder på skräpupplaget.

Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen

Stadsdelsparken däremot, kan inte anläggas förrän det finns detaljplaner för fältet, säger hon.

– Jag tycker också att parken är jätteviktig men den är kidnappad av Peabs ovilja att bygga klart.

Kukka-Salam anser de uteblivna bostäderna på fältet är en ”skandal”.

– Jag är förbannad för att området inte byggs ut och ännu mer förbannad på den tidigare politiska ledningen som skrev avtal med Peab som inneburit att de har kunnat sitta och hålla på kommunal mark i guldläge i 20 år utan att göra något.

Det är alltså staden som äger fältet. Marken ska enligt avtal från 2005 överlåtas till Peab för att bebyggas med en takt på 100–150 bostäder per år.

Vill sälja dyrare

Torsten Svenonius (M), tidigare ordförande för byggnadsnämnden, säger att han saknar detaljinsikt bakåt men att förhandlingarna inför detaljplanearbetet fastnade för många år sedan.

– Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen.

Gällande kritiken från S råder han styret att blicka framåt.

– Jag tycker att de politiker som styr nu ska lägga krutet på att det händer något i framtiden istället för att gnälla på vad som inte hände tidigare.

"Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol", säger Sara Kukka-Salam (S).

"Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol", säger Sara Kukka-Salam (S).

Mikael Andersson

Vad är man oense om idag då? Enligt Sara Kukka-Salam gäller det prisnivån på marken. Solna ska ha mer betalt från Peab jämfört med nivån som gällde för 20 år sedan, anser hon.

– Annars skulle miljardvärden slumpas bort. Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol.

Men de som bor i Ulriksdal idag, de vill ha förändring nu.

– Vi gör stora satsningar på nära håll, på Överjärva gård och Bagartorpssidan. Men jag förstår Ulriksdalsborna. Jag har också bråttom.

Peab skriver i mejl till Mitt i att ”flera öppna och konstruktiva möten” hållits med Solna senaste året där de har redogjort för sin ståndpunkt.

De vill inte kommentera sin ståndpunkt närmre och säger att de för diskussion med kommunen direkt, inte via media, men betonar att de vill bygga vidare på fältet: ”Ulriksdal är en fantastiskt fin plats, nära till naturområden, central infrastruktur och bra kollektivtrafik. Så det är verkligen ett idealiskt läge för utveckling av bostäder och arbetsplatser”.

Saknas i stadsdelen

Tusen bostäder i stadsradhus och flerbostadshus på Ulriksdalsfältet

Stadsdelspark norr om Paradgatan

Bebyggelse på marken invid Ulriksdalsskolan

Kontoret The Gardens, tänkt som bullervall mot E4 (startdatum saknas)

Allmänn lekplatser

Hedvig Eleonoras torg, framröstat i en namn­tävling med ceremoni
i Solnahallen (oklart var torget skulle anläggas).

Byggstart 2008

2008 sattes spaden i marken för Nya Ulriksdal.

1 500 bostäder var planen för området som skulle stå klart 2026.

Området har idag 500 bostäder. Cirka 2 100 personer, varav 500 barn, bor i stadsdelen.

Det är idag oklart när byggandet på Ulriksdalsfältet kan påbörjas.

Källa: Solna stad

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51