I ett litet rum på Stockholm katthem ligger kattleksaker och filtar och matskålar.

Där på ett klösträd ligger Georgij, en av de 35 katter som mellan februari och september hittats dumpade utomhus runt om i Märsta.

– Han var undernärd och väldigt mager. Det som följer då med undernäring är naturligtvis pälskvalitén i dåligt skick och de här katterna är lite långhåriga och var mycket toviga och de gör väldigt ont på dem, säger Ewa Edström som är ordförande för föreningen.

Stockholms Katthem är en ideell förening som omhändertar och omplacerar hemlösa och nödlidande katter i Stockholmsområdet.

Av de katter som de tog hand om från Märsta är det bara en kvar, Georgij. Resten har fått ett nytt hem förutom en som har fått avlivas.

– Hon var så i dåligt skick att vi var tvungna att ta bort henne, säger Ewa Edström.

Ewa Edström på Stockholms katthem har tagit hand om flera av de övegivna katterna. Många av dem var i dåligt skick.

Ewa Edström på Stockholms katthem har tagit hand om flera av de övegivna katterna. Många av dem var i dåligt skick.

Stefan Källstigen

Det var i februari som dumpade katter började dyka upp i Märsta. Den första katten hittades enligt TV4 Nyheterna i en snödriva. Sedan fortsatte de att hittas utspridda vid olika tillfällen av privatpersoner. Efter upptäckterna har även volontärer varit ute och letat.

– Jag kan tänka mig att det har gått överstyr och katterna har förökat sig, det kan gå ganska fort. Då kan man inte ta hand om katterna på rätt sätt och inte socialisera dem. Då blir de ganska skygga också, säger Ewa Edström.

Katterna var långhåriga och liknade rasen sibirisk katt döptes därför till ryska namn. Men sitt utseende till trots räknas de inte som raskatter. De är varken chippade eller registrerade och saknar stamtavla. Ewa Edström kallar dem kort och gott för "huskatter".

Georgij var den skyggaste av katterna som kom till katthemmet och är därför sist kvar. Till Mitt i:s fotograf visar Georgij sig ändå från sin bästa sida och poserar fint framför kameran.

– Det är som att han visste att han skulle visa upp sig för så brukar han inte göra.

Nu letar Georgij efter ett nytt hem.

Nu letar Georgij efter ett nytt hem.

Stefan Källstigen

De dumpade katterna har blivit ett polisärende för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Hur utredningen går kan polisen inte riktigt gå in på då de råder förundersökningssekretess.

– Då det är en pågående förundersökning så kan jag inte gå in på vad som ska göras i ärendet och heller inte hur vi vanligtvis gör då detta inte är ett vanligt ärende, säger Åsa Känngård som är förundersökningsledare hos polisen.

Finns det någon eller några misstänkta?

– I dagsläget har vi ingen skäligen misstänkt i ärendet, säger Åsa Känngård.

I dag mår Georgij bra trots omständigheterna och väntar på att bli adopterad till en barnlös familj.