Kommunens planer var först att F-6 skolan i det nybyggda Ormbackaområdet skulle stå klart till 2025. Men när politikerna förstod att skolan skulle spräcka alla kalkyler med råge pausade kommunen projektet.

Politikerna satte tjänstemännen i arbete i ett försök att kapa kostnaderna. De lyckades få ner prislappen något och för ett år sedan valde kommunfullmäktige att klubba igenom ett igångsättningsbeslut.

Men nu, ett år senare, drar man ur proppen helt ur projektet och pausar bygget.

– Det här har blivit en lång historia, men det är ett problem när befolkningsprognoserna inte stämmer, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S).

Föds för få barn

Enligt de nya prognoserna kommer skolan inte kunna fyllas med tillräckligt många barn. Samma argument gällde också förskolan i området som också nyligen stoppades.

– Utöver att befolkningsprognoserna inte stämmer så har vi en byggkris i Barkarbystaden där byggnationerna nästintill helt avstannat. Och för det tredje så föds det inte tillräckligt med barn.

Skolorna i Barkarby och Skälby har stundtals varit överfulla, men de senaste åren har barnafödandet i områdena minskat drastiskt. Och det byggs visserligen hus i Ormbacka men inte tillräckligt för att motivera en nybyggd skola, menar styret.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, känner sig nöjd med att pausa planerna på Ormbackaskolan.

Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, känner sig nöjd med att pausa planerna på Ormbackaskolan.

Erik Lejdelin

Byggtakten för trög

Det stora antalet nyinflyttningar förväntas ske i Veddesta, men då bostadsmarknaden är väldigt osäker behöver kommunen se att bostadsbyggandet här tar rejält fart innan de går vidare med Ormbackaskolan.

Till dess att det sker läggs nu planerna på is.

– Jag har säkerställt att det kommer finnas skolplatser i Barkarby och Skälby de närmsta åren. Och skulle vi få en annan prognos är allt förberett för att kunna sätta spaden i marken.

22,5 miljoner kronor

Kostnaden för planeringen av skolan är idag uppe i 22,5 miljoner kronor. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet och skriver i sin reservation att de "är skeptiska till beslutet att pausa skolan i Ormbacka" och att "De familjer som flyttat till området har blivit lovade en skola."

De ville att förvaltningen skulle titta på andra platser till en mindre kostnad och med bättre yta för en skolgård.

Men enligt Eva Ullberg (S) är det inte är realistiskt att hitta en ny tomt.

– Jag har inte hör något från några vårdnadshavare om detta.Och det kommer finnas skolplatser, men kanske inte precis i det område där man bor.