Åtta ungdomar fördes till sjukhus på torsdagskvällen, varav två med allvarliga skador. De hade träffats av blixten i närheten av en fotbollsplan i Högsätra.

På fredagsmorgonen sitter pastor Ulf Bergsviker, pastor Lennart Mohlin och krisstödsledaren Patrik Häggblom i Ansgarskyrkans kafé. De finns tillgängliga för alla som vill prata om det som har hänt.

– Jag är en vanlig medborgare som undrar hur det är med killarna, säger en man.

Längs gången upp till kyrkan brinner marschaller – och de utsända är i hög grad här för att lyssna.

– Det är väldigt svårt att tolka och sätta ord på saker i en sådan här situation. Att vara till stöd handlar ofta om att vara närvarande och visa att man finns. Sedan har vi naturligtvis ett språk för kriser – ett språk som är bortom det rationella, säger Ulf Bergsviker.

– Samtidigt är det också så att den som upplever ett slags trauma kan bli hjälpt av att bara få sätta ord på det. Att få pysa ut den spänning som finns i händelsen kan vara ett sätt att bli kvitt de starka känslorna, säger Lennart Mohlin.

Medmänskligt

Kyrkan är del i nätverket POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande) som staden aktiverar vid allvarliga händelser. Där ingår också bland annat representanter för staden, räddningstjänsten, polisen, primärvården och civilsamhället.

– Vi har öppen kyrka i dag och det finns också en präst på skolan där pojkarna går. Man kan också komma in här och tända ljus för pojkarna, säger Ulf Bergsviker.

Även om det skulle vara få som kommer hit är det viktigt att kyrkan finns tillgänglig, tycker de båda pastorerna.

– Vi hjälps åt. Det man kan göra är att lyssna. Visa att man bryr sig. Och hjälpa till om någon behöver få ordentlig hjälp. Det handlar om medmänsklighet, säger Lennart Mohlin.

Flera av Lidingös skolor har också fokus krisstöd under fredagen. En av dem är Högsätra skola, som ligger intill fotbollsplanen där blixten slog ner.

– Det är mycket tankar bland eleverna. Det är klart att det påverkar när det händer så tätt inpå, säger rektorn Pär Wilsson.

– Både medarbetare och elever kan behöva stöd i samband med sådan här händelse. Vi är ute i alla klassrum och pratar om det som har hänt.

På Hersby gymnasium fanns elevhälsopersonal tillgänglig under fredagen och måndagen för de som hade behov av att prata. Även personal från kyrkan har funnits på plats, ifall elever vill prata med någon som inte är kopplad till skolan.

– Stämningen var låg på skolan under fredagen, säger rektor Patrik Nimmerstam.