Stora Coop Bromma är en av de butiker som kämpar med lönsamheten.
Mathilda Nilsson
Föreningen Coop Östra, som driver omkring 200 butiker i Stockholmsområdet samt tre andra län, står just nu inför stora ekonomiska problem. I ett mejl till personalen på Stora Coop i Bromma, som Mitt i tagit del av, ser det ut som att underskottet uppgår till 300 miljoner kronor.
Butiken i Bromma Blocks är en av de butiker som har det svårt. Förra året tappade de 20 miljoner kronor i omsättning och missade budgeterat resultat med 10 miljoner, enligt den interna kommunikationen.
Personal kan sägas upp
För att rädda butiken och jobben pågår ett arbete för att minska personalkostnaderna.
Stormarknadschefen på Stora Coop Bromma vill inte kommentera uppgifterna som Mitt i har tagit del av och hänvisar i stället till Coop Östra. Men Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, bekräftar att de är med i förhandlingarna som just nu pågår med Coop Östra. Det gäller flera butiker i Stockholm.
– Jag kan tyvärr inte delge innehållet eller exakt omfattning, men målet är att stötta och skapa utrymme, säger han.
Svårt att vända trenden
Trots att Coop Östra nyligen blev den största föreningen inom Coop-koncernen efter sammanslagningen med Coop Butiker & Stormarknader (CSB), har man inte lyckats vända den negativa trenden. Föreningen vill inte kommentera läget eller hur det påverkar butikerna i länet, och hänvisar till det kommande bokslutet.
"Vi återkommer med information när vi har något att kommunicera", skriver kommunikationschef Katinka Palmgren.
Vi återkommer med information.
Fler stänger eller går i konkurs
Tidigare i år stängde Coop-butiken i Vallentuna centrum på grund av bristande lönsamhet, och i mitten av mars gick Coop Tyresö i konkurs. Butiken, som var en av de mest omsättningsstarka franchisebutikerna inom kedjan med en årsomsättning på nästan 200 miljoner kronor och omkring 60 anställda, har nu övertagits av Coop Östra.
Men det är inte bara Coop som kämpar i motvind. Inflationen och skenande kostnader har gröpt ur hela branschens lönsamhet, enligt Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
– Det finns hundratals butiker i Sverige, om inte fler, som går med förlust. Inflationen de senaste åren har varit högre än vad vi konsumenter upplevt på mycket länge, säger hon.
Karin Brynell är vd på Svensk Dagligvaruhandel.
Pressbild
Det förändrade köpbeteendet märks tydligt – kunderna handlar mindre, och väljer billigare alternativ.
Och framtidsutsikterna är minst sagt osäkra.
– Vi kan bara anta att klimatförändringar och den osäkra världen just nu gör det svårt att förutspå hur priserna rör sig. Tullarna som precis har införts kommer väl också påverka. Alla sådana osäkerheter driver upp kostnaderna, säger Karin Brynell.