De har målat om och fixat till lite, skruvat på menyn och köpt upp allt vin. Nu har Josef Eklund och Martin Gradin tagit över Vineriet.
– Det känns kul! Vi försöker behålla samma koncept. När vi nyligen öppnade var första helgen fullbokad, säger Josef Eklund.
För drygt ett år sedan var han med och startade den franska kvarterskrogen Bambi på Södermalm, men tänkte snabbt om när Vineriet tvingades stänga i mars förra året.
– Det var min favoritrestaurang. Jag hade precis öppnat Bambi, men tyckte att det här verkade mycket roligare. Så jag gick in med mina pengar här.
Vineriet på Roslagsgatan 15 fick serveringstillståndet indraget för att den tidigare ägaren inte skattat på en del av sin dricks. Nu öppnar det igen i ny regi.
Emil Salmaso
Fri kock
Martin Gradin kommer från Tennstopet grill där han varit köksmästare i några år.
Menyn bygger likt tidigare på olika mellanrätter att dela på.
– Kocken har alltid haft det väldigt fritt här, men det ska vara vinös mat, säger Josef Eklund.
Indraget serveringstillstånd
Vineriet korkade upp på Roslagsgatan i början av 2020. Några år senare senare upptäckte Stockholms stad att ägaren inte hade skattat på sin dricks. Han uppgav att han hade utgått från att dricks sågs som en skattefri gåva och korrigerade inkomsten, men staden drog ändå in serveringstillståndet och fick rätt i två domstolsinstanser.
Det var lite orättvist och tråkigt det som hände.
Utan alkohol blev det svårt att bedriva en vinbar, så ägaren sålde. Då fanns omkring 300 till 350 sorters vin att välja på.
– Vi har köpt allt hans vin, så vi kommer att behålla hela den menyn, säger Josef Eklund.
Trots att det varit stängt i nästan ett år har folk redan börjat hitta tillbaka, enligt honom.
– Det var lite orättvist och tråkigt det som hände, men vi försöker förvalta arvet.
Gammal kärlek
Den tidigare ägaren Antoni Daoud bor i närheten och går ofta förbi sin gamla krog.
– Jag jobbar på en annan restaurang nu, men tycker att det är kul att Vineriet har öppnat igen! Jag är där och hänger en del.
Ny vinbar på kroggatan i Sibirien
En ny vinbar, som förutom dryck har fokus på mellanrätter, slår upp portarna i krogmeckat på Roslagsgatan nästa vecka.
På Roslagsgatan 15, intill pizzerian Meno Male och i Delphine & Edouards gamla lokaler, öppnar Vineriet den 16 november. Ägaren Antoni Daoud är peppad och har lång erfarenhet inom branschen. Bland annat har han jobbat i flera år med Brasseriegruppen, till exempel på Prinsen på Mäster Samuelsgatan.
– Jag tror att jag har drömt om att starta något eget sedan jag började jobba på restaurang när jag var 17 år, säger Antoni Daoud.
Han beskriver sig som vin-nörd och det kommer att finnas mellan 300 och 350 viner på restaurangen. Ungefär 30-40 kommer att kunna fås "på glas" till en början.
Många viner från Toscana
– Jag har ungefär 500 viner lagrade i en vinkällare i Täby, så det kommer att bytas ut lite. Tanken från början var inte att vinerna skulle komma från något speciellt land eller region men nu när jag tittar på vinlistan ser jag att många är från Toscana. Jag har varit där mycket och gillar deras vin, säger Antoni Daoud, som är väldigt förtjust i lokalen.
– Den ligger fint till, i ett bostadsområde men ändå centralt. Vi vill gärna ha stammisar från området.
På matmenyn kommer fokus att ligga på mellanrätter som man, om man vill, kan dela på.
– Det blir mycket ost, chark och snacks. Menyn kommer att vara levande och jag kommer byta ut några rätter då och då. Grunden är svenska råvaror, till exempel fjällröding och svensk biff, säger Jacob Davidsson, kökschef.
Domen: Vinbaren förlorar tillståndet
Vineriet får serveringstillståndet indraget. Ägaren Antoni Daoud skattade inte på dricksen han fick för tre år sedan.
– Det är tufft. Det var en miss jag gjorde, säger han.
Det är släckt inne på Vineriet. Två personer vid bardisken meddelar att det är stängt eftersom serveringstillståndet har återkallats.
– Vi är en vinbar. Utan tillstånd är det ingen vits, säger en av dem.
Vineriet öppnade på Roslagsgatan 15 i slutet av 2020, mitt under pandemin. Baren har med tiden blivit ett uppskattat inslag i kvarteren.
Men det senaste året har en rättstvist pågått mellan staden och ägaren Antoni Daoud. Han har bedömts som olämplig för tillstånd att servera alkohol sedan staden upptäckte att han inte betalat skatt på dricks.
– Det var en miss jag gjorde. Jag har betalat in allt i efterhand men det räckte inte, säger han.
Inkomst eller gåva
När han ansökte om att starta en pop up-verksamhet på Södermalm 2023 fick han skicka in dokumentation över ekonomin. Det var då staden noterade att han inte hade skattat på dricksen. Han korrigerade då inkomsten för 2022, medan uppgifterna för 2021 har granskats i rätten.
Där framgår det att det rör sig om drygt 140 000 kronor som inte tagits upp i deklarationen för 2021. Antoni Daoud menar att han trodde att dricks sågs som en skattefri gåva.
Antoni Daoud, krögare som startat och driver Vineriet.
Privat
Men det var en betydande inkomst som motsvarade nästan 16 400 kronor i skatt enligt rätten som anser att ”den ekonomiska misskötsamheten är så allvarlig att bolaget inte är lämpligt att inneha alkoholtillstånd”.
– Det är ganska hårt reglerat vem som får servera alkohol, säger Lotta Persson, chef vid Stockholms stads tillståndsenhet.
– När vi fattar beslut om att återkalla ett tillstånd förstår ju vi också att det kan få stora konsekvenser för krögaren. Samtidigt är det vårt uppdrag. Vår bedömning har fastställts i två instanser och det visar att det så här långt var ett korrekt beslut.
Många reaktioner
Med avslaget slutar inhibitionen för tillståndet att gälla. Antoni Daoud har överklagat till den sista rättsliga instansen Högsta förvaltningsdomstolen. Det är inte säkert att fallet tas upp där, men om det gör det får krogen servera alkohol fram till dess.
– Endast i de grövsta och allvarligaste fallen brukar ett tillstånd återkallas utan förvarning. Man brukar få en varning innan, vi har inte fått det, säger Antoni Daoud.
Beskedet fick många att reagera. I sociala medier uppmanar någon till en namninsamling i protest. ”Åh nej! Sthlms bästa vinställe”, skriver någon annan.
– Telefonen har gått varm, jag har 260 missade sms. Många har hört av sig och vill hjälpa till. Men vi har hamnat där vi har hamnat. Det är tur att man bara är 27 år, men det bästa hade så klart varit om jag hade gjort rätt från början, säger Antoni Daoud.
Han kan inte säga när, men är övertygad om att krogen kommer att öppna igen.
– Vineriet kommer att leva kvar – med eller utan mig.
Återkallat tillstånd
Ett serveringstillstånd får ges till den som bedöms lämplig att utöva verksamheten med hänsyn till personliga och ekonomiska förhållanden.
Vid en ansökan kan eventuell tidigare misskötsamhet vägas in. Stockholms stad bedömer oftast lämpligheten tre år tillbaka i tiden, beroende på vilken misskötsamhet det handlar om.
Hur lång tid som bör ha gått mellan tidigare misskötsamhet och ny ansökan beror på varje enskilt fall.
Källa: Stockholms stad
Vineriet på Roslagsgatan 15 får serveringstillståndet indraget för att ägaren Antoni Daoud inte skattat på dricks och stänger.
Emil Salmaso