Efter många år, turer och protester ska arbetet vid Pålsundet på Södermalm dra igång. Med hjälp av stålrör som borras ner till berget ska den lummiga strandkanten stärkas upp.
– Det känns fint att arbetet äntligen kommer igång så att vi kan förebygga ras och skred som annars riskerar att skada människor och även den fina miljön vid Pålsundet, skriver Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, i ett mejl.
Vägen från idé till byggstart har varit krokig. Första beslutet om nya cykelbanor i området togs 2013. Så upptäcktes rasrisken. En ny plan lades fram, som förutom nya banor innebar förstärkning av marken.
Efter protester mot fällning av träd i Pålsundsparken backade staden. En ny inventering utfördes och fler träd kunde bevaras.
Pekka Pääkkö
Stort motstånd
Starka protester följde eftersom projektet skulle innebära att många träd skulle fällas och småbåtshamnen tas bort. Planen arbetades om för att bli mindre invasiv och låta bryggorna vara kvar.
Så det har alltså dröjt elva år för bygget att starta.
– Mest av allt skulle jag säga att det beror på att Pålsundet är en så älskad och uppskattad plats och som väcker stort engagemang hos många stockholmare, skriver Malinda Flodman.
26 träd ska fällas
Förra året var beskedet att tio träd måste fällas, nu har siffran höjts till 26. Det beror på att man sedan dess gjort mer noggranna undersökningar, menar staden – vissa måste tas ner för att de är skadade och andra för att de är i vägen.
– Det är alltid tråkigt när vi behöver ta ner träd och vi försöker bevara så många som möjligt, men varje nedtaget träd kommer att ersättas med två nya när projektet är klart.
Birgitta Palmertz från Stockholms parkförsvar är kritisk till att staden inte fört mer dialog med de som bor nära parken.
Victor Malmcrona
Delar parken itu
Att det nu är skarpt läge för projektet har fått känslor att åter blossa upp. I veckan började träd fällas och att en cykelväg ska dras rakt genom Pålsundsparken gillas inte av alla.
– Jag förstår inte vitsen. Barnen blir av med sin park och träden offras för en cykelväg som få använder, säger Birgitta Palmertz från Stockholms parkförsvar.
Hon tycker informationen från staden om vad som väntar varit bristfällig och att drygt 50 träd ska planteras vid projektet är en klen tröst.
– Så stora träd som fälls kan inte ersättas med nyplantering. Krontäckningen kommer att minska, tvärt emot stadens egna mål.
Staden vidhåller att sträckan måste bli bättre för cyklister.
– Gång- och cykelbanan används absolut och när vi ändå är där och arbetar passar vi på att göra den bredare och säkrare. Cykelbanan ingår dessutom i stadens cykelplan, skriver Malinda Flodman.
Strandlinjen bevaras i ny plan för Pålsundet
Efter många och långa turer är det skarpt läge för att förhindra att strandlinjen rasar ner i Pålsundet. Men fördröjningar har pressat upp priset med 80 miljoner kronor.
– Det är olyckligt. Egentligen är det ett mindre omfattande projekt, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Diskussionen kring Pålsundets framtid har varit en långkörare. Staden har länge velat bredda gång- och cykelbanan mellan Pålsundsbron och Reimersholmbron och samtidigt stabilisera strandlinjen då risk för jordskred förekommer.
Men när planerna presenterades motsatte sig grannar och båtklubbar förslaget då de tyckte att det innebar för stora ingrepp i området – strandlinjen skulle förändras, många träd fällas och småbåtshamnen kunde ryka.
Den dåvarande blågröna majoriteten gav därför trafikkontoret 2021 i uppdrag att ta fram en alternativ, mindre invasiv lösning.
Pålsundets framtid har diskuterats och utretts i flera år. Nu har staden landat i ett mindre omfattande förslag för att hindra jordskred.
Erik Simander
Stålrör ska hindra skred
Det har tagit några år, men nu ligger ett nytt förslag på bordet. Det innebär att bryggorna och strandlinjen bevaras. Cykel- och gångbanor breddas och gående och cyklister separeras.
Strandlinjen ska säkras med stålrör som borras ner till berget och är dolda under marken, så kallade glesspont. Under byggtiden ska båtklubbarna kunna använda sina bryggor.
– Vi har en lösning som ger tillräckligt stor säkerhetsmariginal med hänsyn till risken för skred samtidigt som de kultur- och naturvärden som finns bevaras. Det känns väldigt bra, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Cykel- och gångbanor separeras och blir bredare, likt visionsbilden visar.
Stockholms stad
Fällas och planteras
Av de 160 träd som finns i området ska 10 tas ned i början av projektet, men staden planerar att återplantera 20 stycken efteråt.
Arbeten startar i området redan i dagarna. Runt flera träd ska jord sugas upp så rotsystemen kan avbildas.
– Det kommer springa en del folk där och göra mätningar. Det är inte för att vi ska göra omfattande ingrepp, utan så vi inte råkar fästa sponten rätt ner i en rot.
Visionsbilder från 2021 visar hur det är tänkt att se ut i Pålsundet när projektet är klart.
Stockholms stad
80 miljoner dyrare
Fördröjningen har dock påverkat kostnaden. Förväntad kostnad 2018 uppgick till 130 miljoner kronor. Men inflation, höjt byggprisindex, vidare utredningar och stegrande stålpriser har pressat upp prislappen till 210 miljoner kronor.
– Det är olyckligt. Egentligen är det ett mindre omfattande projekt än det som föreslogs för några år sedan.
Förslaget i korthet
Den aktuella sträckan är Pålsundets södra sida, mellan Pålsundsbron och Reimersholmsbron.
Gång- och cykelbanorna breddas och blir flackare. Gående och cyklister separeras.
Markförhållandena ska förbättras genom glesspont med ett mellanrum av 0,5 meter borras ned till berg och täcks med jord. De anpassas i möjligaste mån till träd och ledningar.
Rasrisken vid sundet bedöms inte vara akut, men stabiliteten är låg. Staden menar att ett skred kan uppstå om en ledning under marken skadas eller om marken belastas för mycket, som av en för tung lastbil.
Förslaget 2018 var spont längs vattnet och lättfyllning i Pålsundsparken. Många träd skulle tas ned och strandlinjen förändras. Bryggor skulle tas bort under byggtiden.
Byggtid: hösten 2024 till våren 2026.
Budget: 210 miljoner kronor.
Genomförandebeslut ska tas i trafiknämnden 8 juni.
Källa: Stockholms stad
Trafiken läggs om under byggtiden
Gångtrafiken leds om till gångbanan på södra sidan.
Cykeltrafiken leds om via Långsholmen.
Motortrafik får i kortare sträckor gå i skytteltrafik. Sträckan måste även stängas helt 1–2 månader vid större omläggning av ledningar.
Källa: Stockholms stad
Cykel- och gångbanor separeras och blir bredare, likt visionsbilden visar.
Stockholms stad