L:s gruppledare Johan Storåkers hymlar inte med att Åhman/Hellvigs triumf häromveckan har bidragit till det utspel partiet nu gör.
– Dels vet vi att beachvolleyboll har blivit en snackis bland befolkningen efter OS-framgångarna, dels är det en idrott som har etablerat sig i Sverige under senare år.
Oklart var
Var Sundbybergs beachvolleyplan ska ligga vill Storåkers överlåta till stadens tjänstemän att bena ut. Han ser Milot, Duvmossen och Rissne som möjliga platser.
Att det skulle röra sig om ett kortsiktigt, politiskt infall skriver han inte under på. Snarare handlar det om att L vill ta "första steget", säger gruppledaren.
– Man ska alltid vara ödmjuk för vilka idrotter som är populära långsiktigt. Men det finns exempel historiskt på att svenska framgångar har fått effekter även på breddidrotten, så jag är optimistisk.
Sundbyberg saknar såväl volleyboll- som beachvolleyförening. Bör man inte prioritera sporter med föreningar i kommunen?
Vi tror mycket väl att det kan bli ett långsiktigt volleybollintresse.
– Det är en viktig faktor, men vi ser inte att kostnaden är särskilt stor. Och vi tror mycket väl att det kan bli ett långsiktigt beachvolleyintresse i Sundbyberg.
Spontanidrott
Hur L tänker gå vidare med den än så länge lösa idén återstår att se. En väg framåt är att diskutera saken med beachvolleyförbundet i Stockholms distrikt, säger Storåkers.
Fokuset, menar han, bör ligga på en plan för den breda massan snarare än eliten.
– Samtidigt som beachvolleyboll kan utövas i organiserad form är den en utmärkt spontanidrott.