En halvtimme tidiga till skolan, eller tio minuter för sena. Det är alternativen som Adelsöborna Ivar Conradsson och Henry Lindberg, båda 13 år, har efter att SL gjorde om tidtabellerna för bussarna i mitten av december.

Förut åkte de med en buss som kom i precis lagom tid till skolstarten i Tappströmsskolan. Båda går nu upp en halvtimme tidigare än förut.

– Man är mycket tröttare på morgonen, säger Henry Lindberg.

Marja Conradsson är mamma till Ivar. Hon är förbannad över förändringarna.

– Jag tycker så synd om barnen, det här är barn som redan startar sin dag så tidigt för att komma i tid, säger hon.

Morgonturen är inte det enda problemet som uppstått för Adelsöborna efter SL:s förändringar. Buss 312 är nu en minibuss och Marja Conradsson tycker att det är en bra idé på många sätt. Men på vissa turer, som inför helgen, är bussen proppfull och det finns inte sittplats till alla.

Kritik från flera håll

Och om en eftermiddagstur missas från Tappströmsskolan, eller om bussen inte ser en, är det en timme till nästa hem till Adelsö.

Ivar Conradsson och Henry Lindberg är trötta på att gå upp tidigare på morgonen än vad de har gjort tidigare.

Ivar Conradsson och Henry Lindberg är trötta på att gå upp tidigare på morgonen än vad de har gjort tidigare.

Maja Johansson

– Bussen kommer typ när vi slutar, säger Ivar Conradsson.

SL har flera anledningar till förändringarna. Dels har det länge funnits en efterfrågan om ett längre trafikdygn på Adelsö, och den lilla bussen går nu till klockan 23. Dels ska trafikstörningar, resandestatistik och kommunens önskemål ligga till grund för beslutet.

Adelsöborna är inte de enda som är upprörda. I januari skrev Mitt i om hur Färentunabor inte kommer till jobbet på grund av indragna turer, och massiv kritik har riktats mot SL från flera håll i kommunen.

Men nu kan det bli förändring. På tisdagen den 11 februari hade Mittenstyret möte med de ansvariga politikerna för kollektivtrafiken i Stockholm, regionråden Michaela Haga (C), Anton Fendert (MP) och Jens Sjöström (S).

Förändringar på kort sikt

Mötet var ett initiativ från Mittenstyret, som krävde förbättringar i tidtabellerna för landsbygdstrafiken. Och Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, tyckte att mötet gick bra.

Jag tycker så synd om barnen.

Det har blivit fel utifrån det uppdrag som har givits.

Representanter från Mittenstyret i Ekerö träffade regionråden för att framföra sina åsikter om de nya tidtabellerna.

Representanter från Mittenstyret i Ekerö träffade regionråden för att framföra sina åsikter om de nya tidtabellerna.

Iren Bakkerud

– Vi hade en bra dialog. Det var tydligt från regionen att det fanns en annan inriktning än den som har blivit resultatet här i Ekerö, säger hon.

Enligt regionpolitikerna var uppdraget att justera tidtabellerna där det finns alternativa vägar i kollektivtrafiken. Men på Mälaröarna har det blivit precis tvärt om, vilket Hanna Svensson menar att regionpolitikerna nu förstår.

– Inriktning från politiken har varit att hela kommunen ska ha möjlighet att åka kollektivt. Det har blivit fel utifrån det uppdrag som har givits, vart det har blivit fel vet vi inte.

Nu ska regionpolitikerna prata med trafikförvaltningen för att ta reda på vad som gått snett och undersöka vad som kan göras, både på kort och lång sikt. Men mitt under en trafikperiod är det svårt att göra större förändringar.

– Det är trist att det har blivit så här men det känns bra att det finns möjlighet att rätta till det. Vi hoppas att det går att lösa mindre förbättringar redan under året, annars får vi se, säger Hanna Svensson.

Ogärna lägga skattepengar

För att lösa några av de problem som uppstått för dem som har drabbats hårdast av justeringarna, bland annat Adelsö- och Färentunaborna, har kommunen satt in skolbuss för vissa barn och några av skolorna har ändrat starttiden på lektionerna.

Om det inte går att lösa kortsiktiga förändringar får kommunen fortsätta att jobba på det sättet, säger Hanna Svensson.

Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Charlotte Rückl/Ekerö kommun

– Men vi vill ogärna lägga mer skattepengar på skolskjuts när vi egentligen vill ha en kollektivtrafik som gynnar alla.

Ivar Conradsson och Henry Lindberg hoppas att bussarna ska komma tillbaka, för att slippa gå upp lika tidigt och sedan vänta på bussen efter skolan.

– Det är jättejobbigt, säger Ivar Conradsson.