Strax innan 20.30 på onsdagen larmades polisen om en skottlossning i Vårberg centrum i söderort. En tonårspojke hittades allvarligt skadad och fördes till sjukhus med ambulans.
– Han har opererats under natten och har inte livshotande skador, säger Rebecca Landberg vid polisens presstjänst.
I kvarteret där skottlossningen skedde bor Hamodi. Han lämnade sin bostad drygt en timme innan skotten avlossades.
– Det känns inte tryggt alls. Om jag hade kommit ut lite senare och sett det som skedde hade jag kanske fått skott på mig, säger han.
– När jag fick veta vad som hänt tog jag en taxi hem, det kändes säkrare än att åka kollektivt. Det var avspärrat och fullt med poliser, deras hundar kom fram och luktade.
Senare på onsdagskvällen greps en person, misstänkt för att vara inblandad i brottet. Under natten greps ytterligare två misstänkta för delaktighet i vad som rubriceras som mordförsök. De tre personerna anhölls på torsdagen.
– Det har varit mycket poliser här i flera veckor och det är bra. När poliserna försvann i bara i några timmar hände det något direkt, säger Hamodi.
– En dag var jag här i centrum när en person kom från tunnelbanan med en AK och plasthandskar. För kanske tre veckor sedan kom han tillbaka. Han sköt ett skott i luften och folk sprang därifrån.
Jiovanka, som bor i närheten, går inte ut när det blivit mörkt.
– Men det känns bra att polisen är här hela tiden och kör runt i våra kvarter. Det såldes knark på ett ställe nära där jag bor men jag tror att det slutade när polisen var där, säger hon.
– Det blir säkrare när det är mycket poliser och när invånarna vågar tipsa anonymt. Efter nyår ska också vakterna få mer makt så att de kan hjälpa till mer.
"Blivit värre"
Hennes dotter Dragana går inte heller ut på kvällen.
– Det har varit så här länge, men det har också blivit värre. Nu känns det som att det kan hända saker när som helst på dygnet.
Hon pekar på skottlossningen i Skärholmen i juni, där en man sköts till döds vid tunnelbanestationen en torsdagskväll.
Tomi jobbar på en pizzeria i Vårberg centrum. Han tror att ekonomiska faktorer bidrar till våldet.
– Det är en del tror jag, inte helheten. Men allt har blivit dyrare. Pizzan som kostat 50 kronor kostar 100. Folk har familj och barn och både mat och hyra har gått upp. Många har det tufft nu, säger han.
– Men det här är katastrof. En ung kille. Alla runt omkring måste samarbeta för att hjälpas åt. Regering och föräldrar. Jag känner mig trygg – bland vänner här i Vårberg – men så händer det något sånt här.
Tomi har jobbat på en pizzeria i Vårberg centrum i 12 år. Pizzan har blivit dyrare, och i dag upplever han att många inte har råd. Ekonomiska stress kan bidra till otrygghet på flera plan tror han.
Pekka Pääkkö