Skolmaten är en ständig källa till diskussion.
God, okej, oätlig. Omdömena är nog lika många som det finns elever.
Några som vill ha bättre skolmat är ett gäng femteklassare på Runby skola i Upplands Väsby. De tycker att maten, som lagas centralt av Compass Group, har blivit sämre efter sommarlovet. Nu har det gått så långt att eleverna till och med har demonstrerat vid skolan för att få bättre mat.
För att göra det extra tydligt tog de med sig egna matlådor.
En av det tiotal elever som demonstrerade är Safiya Aydin, 11.
– Skolmaten känns inte aptitlig längre. Maten är ofta kall typ två gånger i veckan, säger hon.
Hon får medhåll av Nova Wahlberg, 11.
Vad är det för fel på skolmaten?
– Ibland är det ihoprörda geggor som smakar ganska äckligt. Vissa maträtter ska vara hårda, som fiskpinnar, men de är mjuka och vattniga. Det är väldigt mycket bönor i grytorna, det är det inte många som gillar.
Hon tycker att maten blivit sämre sedan hon började i mellanstadiet.
– Den var lite dålig i slutet av fyran, men efter sommarlovet är den ännu sämre.
Mamma Susanne Wahlberg upplever också en försämring.
– De klagar oftare på skolmaten än tidigare. Barnen säger att det är utspädda grytor som "luktar kattmat". Och de är hungriga när de kommer hem.
Hon packar med extra riskakor och äpplen så att dottern ska klara sig genom dagen.
– Det är inte kul, men man vill inte att ens barn kommer hem med huvudvärk.
Hon skulle önska att det fanns ett matråd där eleverna kan göra sina röster hörda.
– Det fanns på lågstadiet. Det finns ju elevråd, men där tar man inte upp matfrågan.
Eleverna har dock inte hört av sig till skolans ledning med sina klagomål. Inte heller Mikael Caiman Larsson, chef för den kommunala skolverksamheten, känner till kritiken.
– Varken jag, skolledning på Runby eller Compass Group har mottagit några synpunkter på skolmaten. Den 12 september hölls ett välbesökt föräldraråd på Runby skola, där uppkom ingenting.
Mikael Caiman Larsson, chef för kommunal skolverksamhet Upplands Väsby
Eva Dalin
Har något förändrats?
– Ingenting har förändrats i jämförelse med vårterminen. Det är samma inköp av råvaror, meny och samma personal som arbetar både som kockar och i kök/matsal.
Mikael Caiman Larsson hänvisar till att nöjdheten var hög bland eleverna på Runby skola i senaste måltidsenkäten.
– Vi är självklart måna om att skolmaten ska hålla hög kvalitet och att eleverna ska vara nöjda. Vi finns därför alltid tillgängliga för att ta emot synpunkter, de kan vända sig direkt till skolan eller till oss på utbildningskontoret.