Liberalerna i Stockholms stad slår larm om att elever använder sina skoldatorer för att spela in både lärare och klasskamrater via appar som Snapchat.
Detta har framkommit under verksamhetsbesök, enligt oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L), som nu kräver att skolorna får bättre verktyg för att kunna blockera dessa appar och webbsidor under lektionstid.
– Många skolor har infört mobilförbud, men eleverna är kreativa och hittar nya sätt att utnyttja sina digitala enheter. Vi måste hänga med i utvecklingen, säger han.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, kräver åtgärder.
Tom M Kronestedt
Problemet bekräftas av Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Stockholm.
Han ser hur elever använder sina datorer och iPads till allt från att titta på Youtube och spela spel till att scrolla på sociala medier, i stället för att fokusera på skolarbetet.
– Jag ser det nästan varje dag. Det är frustrerande.
Även han föreslår att lärarna borde ha bättre möjligheter att styra elevernas tillgång till digitala enheter. Och en sådan lösning kan redan vara på gång i Stockholm.
Pågående pilotprojekt
Niclas Westin, chef på avdelningen för utveckling och samordning i staden, berättar att man just nu testar två pilotprojekt.
Det är frustrerande.
Sedan tidigare finns ett webbfilter som blockerar olämpligt innehåll, som pornografi, på alla digitala enheter uppkopplade till stadens nätverk. Men det nya verktyget skulle ge lärarna mer kontroll i klassrummet.
– Vi testar nu hur lärarna lokalt kan styra tillgången. De ska kunna öppna, stänga och tilldela möjligheter just för deras undervisningsgrupp.
För mycket restriktioner kan hindra
När frågan ställs om varför man inte bara begränsar allt som inte är direkt kopplat till undervisningen centralt, förklarar Niclas Westin att för hårda restriktioner kan få negativa konsekvenser för undervisningen.
Ett exempel är undervisning i källkritik, där elever behöver tillgång till olika informationskällor på nätet.
Niclas Westin säger också att skolans uppdrag är att ge eleverna verktyg för att utveckla ett ansvarsfullt och kritiskt förhållningssätt till digital teknik, och att en alltför restriktiv digital miljö kan hindra detta.
Men behöver elever verkligen tillgång till sociala medier under lektionstid?
– Om vi har ett stort problem med att sociala medier används på ett dåligt sätt, kan vi överväga att blockera dem i webbfiltret. Vi vet att det förekommer, men hittills har vi inte fått signaler om att det skulle vara ett stort problem.