Tusen kvinnor i åldern 55-74 år ingår i en studie vid Regionalt cancercentrum, RCC. Den är ett led i att undersöka hur screening för att tidigt upptäcka lungcancer skulle kunna införas.

Det är kvinnor i åldersgruppen som röker, eller har rökt mycket och slutat för max tio år sedan, som har erbjudits att delta.

Av de tusen kvinnorna upptäcktes lungcancer i ett tidigt skede hos tio.

– Det är ungefär vad vi hade räknat med utifrån förstudier och liknande studier i EU och USA, säger Nina Markholm Nordgren, projektledare vid RCC.

Studien ska slutrapporteras 2027 och visa om screening är genomförbar och kostnadseffektiv utifrån svenska förhållanden. Det handlar till exempel om att hitta riskgrupper, och vilka resurser som krävs.

Den ska även utgöra underlag till Socialstyrelsen inför ett beslut om ett eventuellt nationellt införande av riktad lungcancerscreening.

Nina Markholm Nordgren leder projektet med screening för lungcancer.

Nina Markholm Nordgren leder projektet med screening för lungcancer.

RCC

Fler kvinnor röker

Att lungcancer nu ökar bland kvinnor beror på en eftersläpning gentemot männen, då kvinnor inte rökte i någon större utsträckning förrän på 1960- och 70-talen, förklarar hon.

Forskningsstudien fortsätter i höst och nu erbjuds både kvinnor och män att delta. De får svara på en enkät, och de som deltar genomgår en röntgenundersökning av lungorna med lågdos-datortomografi. De som ännu röker erbjuds stöd att sluta röka.

– Då får vi se om män och kvinnor svarar på enkäten och kommer till undersökning i samma utsträckning.

Utreds

Om röntgen visar på en liten förändring i lungan blir patienten erbjuden en ny tid för röntgen inom 6-12 månader. Vid en större förändring skrivs remiss till Karolinska universitetssjukhuset för utredning.

Rökning ligger bakom 80-90 procent av all lungcancer, och de som rökt mycket och länge är förstås i riskzonen.

Då borde de vara oroliga?

– Det är kanske förvånande, men få av dem som blir kallade uttrycker oro. Och en liten förändring innebär inte alltid att man har cancer, säger Nina Markholm Nordgren.

Men lungcancer är den cancerform som flest patienter dör av. Tidig upptäckt är avgörande.

– Då kan tumören opereras bort och prognosen är betydligt bättre.