I måndags samlades nordisk gastronomis allra bästa kockar i Helsingfors för den årliga utdelningen av Guide Michelins stjärnor. En krog på Södermalm fick sin första stjärna – Celeste på Torkel Knutssonsgatan.

– Det är en så stor grej, det känns fantastiskt. Många väntar länge på en stjärna, vi fick en efter elva månader. Det känns nästan oförskämt, säger krögaren Jonas Lagerström.

Restaurangen ligger på taket till polishuset och har 16 sittplatser inomhus, men plats för 80 gäster terrassen inräknat. De slog upp portarna i juni förra året.

Celeste har cocktailbar och en terrass med utsikt i tre väderstreck. Så här såg det ut strax innan premiären.

Celeste har cocktailbar och en terrass med utsikt i tre väderstreck. Så här såg det ut strax innan premiären.

Victor Malmcrona

Meny efter säsong

Guiden lyfter fram menyn som ändras efter säsong och att det i varje rätt finns en precision, balans och fantastiska råvaror. Rätterna kan dessutom inte bara komplementeras med ett visst vin, utan även med en drink eller läskedryck.

– Mycket ska klaffa. Vi hamnade på rätt nivå från början och utvecklades därifrån. Vi hade en pangstart och solen sken. Vintern var svårare, eftersom vi stänger några uteytor så det var inte samma ruljans. Vi vill hitta styrkan i en takbar även på vintern.

Samma dag som de fick sin stjärna trillade 200 bokningar in.

Siktar ni på fler stjärnor?

– Vi vill alltid sikta högre. Vi har gjort mycket på ett år men har mycket kvar att ge. Det är bara att gasa, samtidigt som vi får ta lite tid till att reflektera och vara stolta över det vi gjort, säger Jonas Lagerström.

Gänget bakom Celeste ligger även bakom Etoile i Vasastan, som i år behöll sin stjärna.

– Jag tror att vi är de enda som har två olika restauranger med stjärnor nu. Det känns otroligt kul.

Inför öppningen 2023 träffade Mitt i träffade gänget bakom Forma. Från vänster: Kökschefen Anton Nilsson, barchefen Filip Åhman, ägarna Anton Lindeborg och Joel Eriksson samt restaurangchefen Madde Nilsson.

Inför öppningen 2023 träffade Mitt i träffade gänget bakom Forma. Från vänster: Kökschefen Anton Nilsson, barchefen Filip Åhman, ägarna Anton Lindeborg och Joel Eriksson samt restaurangchefen Madde Nilsson.

Victor Malmcrona

Omnämnande

Förra året öppnade även Forma i Hornstull. De satsade på en "påkostad, men inte pretentiös" stämning och bra råvaror. De förärades med ett omnämnande i guiden.

– Så otroligt roligt. Det har varit ett fullspäckat år och det här var inget vi planerat för. Vi vill bara skapa en fin restaurang med fin stämning, säger kökschefen Anton Nilsson.

I motiveringen står att Formas mat är helt rätt trendmässigt – en blandning av nordiska och franska influenser med asiatiska inslag. Samtidigt har de bra atmosfär och service.

– Det är kul att de inte bara fokuserar på maten. Vi är ett litet team och hela paketeringen är vi stolta och glada över.

Men någon stjärna i nästa års guide är inte målet.

– Det är inte vad vi är. Vi är här för att langa ut schyssta grejer till folk till ganska rimliga priser. Men vi blev jäkla motiverade över vad som ska hända i framtiden.

Nu öppnar nytt 03-ställe i Hornstull

Med kinesisk sprit, fransk mat med asiatiska inslag och sena kvällar ska restaurang Forma slå sig in i Hornstulls kroggemenskap. Här utlovas ett ställe som ska kännas påkostat utan att vara pretentiöst.

Forma tar över Espresso House gamla lokal mellan 7-Eleven och Fröken Vandal. Planen var att öppna förra året, men det har varit en hel del jobb med renoveringen.

– Vi har byggt om allt från scratch, det har tagit tid. Det känns fantastiskt att äntligen kunna öppna, säger Anton Lindeborg, som äger restaurangen tillsammans med Joel Eriksson.

Arkitekter har tagits in för att utforma lokalen. Belysningen är signerad dem som fixat ljuset på trestjärniga restaurangen Noma i Danmark. Och möblerna är gjorda på beställning.

– Det ska kännas påkostat men inte pretentiöst, med en avslappnad vibe, säger Anton Lindeborg.

I helgen öppnar restaurangen Forma på Hornsbruksgatan 28.

I helgen öppnar restaurangen Forma på Hornsbruksgatan 28.

Victor Malmcrona

Franskt möter asiatiskt

Sedan tidigare driver de Bistro Napolyon i Sturegallerian, men den här restaurangen får ett annat stuk.

– Vi tar avstamp i det franska köket, som får möta asiatiska smaker. Vi har mycket fokus på maten, med bra råvaror, säger Anton Lindeborg.

– Att vi öppnar här beror på att vi själva hänger på ­Söder. Vi öppnar ett ställe som vi själva vill vara på, inskjuter Joel Eriksson.

Även dryckesutbudet drar österut – längs den lång­smala lokalen löper en 10,5 meter lång bardisk från vilken det bland annat ska serveras baiju och shochu – kinesisk respektive japansk sprit.

Bakom Forma står barchefen Filip Åhman, ägaren Anton Lindeborg, kökschefen Anton Nilsson, restaurangchefen Madde Nilsson och ägaren Joel Eriksson.

Bakom Forma står barchefen Filip Åhman, ägaren Anton Lindeborg, kökschefen Anton Nilsson, restaurangchefen Madde Nilsson och ägaren Joel Eriksson.

Victor Malmcrona

Stänger sent

På fredagar och lördagar har de tillstånd att ha öppet till klockan 03.

– Om det blir en klubb återstår att se, men vi kommer att ha dj:s som spelar, säger Anton Lindeborg.

Forma har utrymme för 89 sittande gäster och i sommar byggs en uteservering.

Behövs ännu ett 03-ställe i Hornstull?

– I många andra städer finns flera barer på samma gata. Finns det fler ställen att välja på gör det att folk stannar längre i området, säger barchefen Filip Åhman.

– Vi blir ett bra komplement till Tjoget och Hornhuset. Det som skiljer oss är att vi har vår grund i maten och öppet sju dagar i veckan från lunch till sent, säger Anton Lindeborg.

Forma öppnar i helgen.

I helgen öppnar restaurangen Forma på Hornsbruksgatan 28.

I helgen öppnar restaurangen Forma på Hornsbruksgatan 28.

Victor Malmcrona

Nytt 03-ställe tar plats i Hornstull

Restaurang Forma öppnar i helgen

Michelinkrögare öppnar takbar på polishuset

Att öppna en restaurang kan vara krävande – men snart öppnar gänget bakom Michelinkrogen Etoile hela tre nya ett stenkast från Mariatorget. En takbar ingår så klart också.

Fastigheten där Södermalmspolisen håller till på Torkel Knutssonsgatan består av tre hus, sammankopplade av lägre våningar. Ett av husen har till stora delar moderniserats – och snart välkomnas matgäster.

Det blir inte bara en ny restaurang utan tre – Celeste, Ish och Stella Pizza – signerade dem som står bakom enstjärniga Michelinkrogen Etoile i Vasastan.

Celeste får cocktailbar och en terrass med utsikt i tre väderstreck. Det jobbas nu för att få det sista på plats innan öppningen 10 juni.

Celeste får cocktailbar och en terrass med utsikt i tre väderstreck. Det jobbas nu för att få det sista på plats innan öppningen 10 juni.

Victor Malmcrona

Celeste är den mest tjusiga av dem och hamnar på taket. Stjärnkrögaren Jonas Lagerström beskriver den som lik Etoile, med 16 sittplatser inomhus och cocktailbar på terrassen. Totalt finns plats för 80 gäster.

– Vi ska ha en lekfull, internationell smakprofil och väva in säsongerna i menyn, säger Jonas Lagerström.

Inne finns en fast meny med runt tio rätter, samt à la carte som även går att beställa från terrassen med utsikt i tre väderstreck.

– Vi vinterbonar så det går att ha öppet året om. Fyra gånger om året byter vi skepnad för att hålla det spännande. Vi vill att alla ska komma tillbaka var tredje månad för att uppleva det förändrade konceptet.

Hur ser du på att flera fine dining-restauranger stängt på senare tid?

– Fine dining-restauranger stänger och öppnar alltid. Sedan ser vi oss inte som fine dining, utan vi vill skapa upplevelser för alla typer av gäster.

Takbarer tycks vara på modet. Förutom de som finns i resten av innerstan öppnade nyss restaurang Freyja med takbar vid Slussen och för två år sedan öppnade en skybar i Sjöstan.

Större delen av renoveringen av huset på Torkel Knutssonsgatan blev klar i höstas. Konferenslokaler, uppiffad innergård och en gaminglounge är några av sakerna som tillkommit. Bakom omvandlingen står Studio Stockholm Arkitektur.

Större delen av renoveringen av huset på Torkel Knutssonsgatan blev klar i höstas. Konferenslokaler, uppiffad innergård och en gaminglounge är några av sakerna som tillkommit. Bakom omvandlingen står Studio Stockholm Arkitektur.

Victor Malmcrona

Hur står ni er i konkurrensen?

– De flesta andra har stort fokus på att trycka ut cocktails och mat, vi är en lite mer intim takbar där du får en produkt med en Michelinkrog som avsändare. En stil som är lite mer high end och ambitiös.

I markplan öppnar Stella Pizza, den tionde i stan. I samma lokal öppnar Ish, med mer fokus på frukost, lunch och after work. Förutom uteservering delar de två även på en stor innergård med 150 platser.

Förhoppningen är att alla tre ska öppna 10 juni.

Hur känns det att öppna tre restauranger samtidigt?

– Jag vet inte, vi har inte gjort det förut. Men vi har tre väldigt duktiga restaurangchefer och är trygga med deras team.

Och hur känns att ha polisen i huset?

– Perfekt. Säkert.