Uppsägningen träder i kraft vid nästa årsskifte.
"Kvartalets negativa nettouthyrning kan i huvudsak härledas till att ett av de lokalavtal som Ericsson innehar i Kista har sagts upp, vilket innebär att förhyrningen minskas med cirka 33 000 kvadratmeter per den sista december 2025", skriver fastighetsbolaget Corem i ett pressmeddelande.
Efter Ericssons uppsägning uppgår företagets sammanlagda förhyrning hos Corem till cirka 86 000 kvadratmeter varav 56 000 kvadratmeter i Kista. Samtidigt har ett avtal om 1 600 kvadratmeter med Ericsson förlängts, uppger Corem.
Ericsson har enligt bedömningar från Fastighetsvärlden haft cirka 180 000 kvadratmeter i Kista det senaste året, varav 75 procent hyrts av Corem och Vasakronan. Hur mycket som sammantaget blir kvar efter uppsägningen är inte klart.
36 procent står tomt
"Vårt samarbete med Ericsson är mycket gott, och det fortsätter framåt. Vi ser det som naturligt att våra kunder har behov av att justera sina ytor efter hur verksamheten ser ut och det innebär minskning såväl som behov av ökning", kommenterar Corems vd Rutger Arnhult i pressmeddelandet.
Tomma kontorslokaler har under flera år varit ett stort problem för Kistas företagspark. Redan innan Ericssons uppsägning låg vakansgraden på 36 procent, enligt analysföretaget Cushman & Wakefield.
Om bolaget skulle lämna hälften av de lokaler som används idag skulle vakansgraden, allt annat oförändrat i stadsdelen, bli 51 procent, uppskattade Fastighetsvärlden i oktober.
Dousa: Politiskt misslyckande
Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M), som är uppvuxen i Kista och tidigare stadsdelsnämndsordförande, kommenterar beskedet:
”Det här är en sorglig dag för Kista och visar på ett politiskt misslyckande. Socialdemokraterna i Stockholm håller på att begrava tanken på att Kista skulle kunna vara Europas Silicon Valley. Företag efter företag flyttar. Trots att S vet att trygghetsfrågorna är viktigast hos de lokala företagen så sparkar man ordningsvakter.”
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) vill hellre tona ner betydelsen av Ericssons beslut.
Wanngård: "Väntat"
- Ericsson är viktiga för Stockholm, både i relation till Kista men också som globalt huvudkontor och företag. Att Ericsson behövde justera sina ytor och lämna några lokaler samtidigt som de behåller merparten av lokalerna var väntat, säger hon.
Hon poängterar samtidigt att kommunledningen tar Kistas framtid på stort allvar.
– Vi har från stadens sida under en längre tid jobbat med att förstärka Kistas attraktivitet med fler bostäder, bättre förutsättningar för både befintligt och tillkommande näringsliv samt med att öka tryggheten, säger Karin Wanngård.
Efter pandemin: Miljontals kvadratmeter utan hyresgäster
Det ekar tommare än någonsin i Stockholms arbetsplatsområden. När folk lika gärna kan jobba hemifrån blir det allt tydligare vilka platser som väljs bort – och vilka som är på väg att bli riktigt heta.
– Om ni undrar hur 6 000 tomma kvadratmeter ser ut så är det så här.
Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Fabege, visar runt i den enorma hangaren som fram till 2021 hyrdes av ett kommunalt verkstadsgymnasium.
6 000 kvadratmeter står tomma, sedan den kommunala gymnasieskolan flyttade ut från Solna Business Park för tre år sedan.
Angie Gray
Nu är alla golv, undertak och innerväggar bortrivna vilket exponerar en brutal öken av ventilationstrummor, elledningar och räfflad, rå betong.
Här och där bryts tomheten av små piffiga soffgrupper, designmattor och prydnadsväxter som ställts ut för att sätta fart på besökarnas fantasi.
– Det här kan bli ett fantastiskt kontor och showroom. Men det är mycket som behöver klaffa för att hitta rätt hyresgäst, säger Johan Zachrisson.
Här och där i betonghavet står piffiga soffgrupper uppställda.
Petter Beckman
Solna Business Park, där lokalen ligger, hör ändå till vinnarna på den alltmer tudelade kontorsarbetsmarknaden i länet. Andelen tomma kontorsytor i länet är på väg mot nya rekord. Och det är en obarmhärtig utslagning som pågår.
Central placering och attraktiva omgivningar blir alltmer avgörande för både arbetsgivare och anställda, visar enkäter från Stockholms Handelskammare. Flyttlassen går in mot stan, där företagen tränger ihop sig på dyrare, mindre och mer exklusiva lokalytor.
Förorterna chanslösa
Företagsparker långt från city med ödsliga 1970-talsstråk och dåliga kommunikationer är i princip chanslösa.
I Kista, som har störst problem av alla, är vakansgraden nu uppe i 36 procent, enligt analysföretaget Cushman & Wakefield.
Omställningen hänger samman med distansarbetandet som tog fart i och med pandemin.
– För att folk ska tycka det är värt att åka till jobbet vill de ha urbana miljöer med mycket människor som rör sig. Folk vill bli glada av att kliva ut på gatan, säger Johan Zachrisson.
Johan Zachrisson på Fabege visar hur Solna Business Park ska byggas ut med nya bostäder för att få en ännu bättre mix.
Angie Gray
I Solna Business Park stannar tvärbanan mitt på huvudgatan som kantas av livliga restauranger, caféer, mataffärer och gym.
Även om Fabege står med runt 20 procent outhyrt i området är Johan Zachrisson inte orolig. Förra året vann man branschens pris för snyggaste egna kontor – en ombyggd postterminal i gatuplanet som nu används som showcase för hur fint det kan bli.
En bit rostig plåt från gamla Råsundas tak skymtar på ett ställe. Ekdetaljer och mattor har hämtats från andra, avvecklade arbetsplatser. Återbruk av äldre material är tidens melodi.
För att kontor ska vara attraktiva idag behöver de inge en hemkänsla, poängterar Johan Zachrisson och Susanna Elvsén på Fabege.
Angie Gray
– Det ska vara mer som ett hem, inte som en inredningskatalog, poängterar marknadsområdeschefen Susanna Elvsén.
För lokaler längre ut från stan väntar en annan framtid. I Kista byggs hela kontorskvarter om till bostäder.
– När människor så småningom flyttar in där uppstår underlag för skolor och annan kommunal service vilket kan ge nytt liv åt området. Jag tror att det kan lyckas, säger Anders Elvinsson, strategisk rådgivare på Cushman & Wakefield.
Folk vill bli glada av att kliva ut på gatan.
Så mycket jobbar vi hemma
Andelen kontorsanställda i Stockholms län som kommer till jobbet fyra eller fem dagar i veckan ökat från 44 procent 2023 till 51 procent 2024.
Andelen som jobbar hemma två eller tre dagar i veckan har sjunkit från 44 procent förra året till 38 procent. Gruppen som jobbar hemma mer än tre dagar i veckan är i stort sett oförändrad.
Källa: Stockholms Handelskammare
Områdena med störst andel tomma kontor
Enligt analysföretaget Cushman & Wakfield är vakansen störst i följande områden (oktober 2024):
Kista 36 procent
Stockholms hamnkvarter 26 procent
Solna Business Park 23 procent
Solna Strand 18 procent
Hammarby sjöstad 17 procent
Frösunda 17 procent
I företagsparken Bredden i Upplands Väsby står 30 procent av lokalerna tomma, enligt fastighetsägaren.
I hela norrort var den genomsnittliga vakansgraden i våras rekordhöga 18 procent, i söderort 11 procent och i city 9 procent, enligt analysföretaget Citymark.
Sammanräknat står 13 procent, motsvarande cirka två miljoner kvadratmeter, av länets kontorslokaler outhyrda – och siffran har ökat stadigt de senaste sex åren.
Källa: Fastighetsvärlden/Cushman & Wakefield/Citymark/Alecta Fastigheter
Johan Zachrisson och Susanna Elvsén på Fabege tror det är en tidsfråga innan de hittat en ny kontorshyresgäst till den enorma hangaren i Solna Business Park.
Angie Gray