Sedan Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista gick från att vara två stadsdelsförvaltningar till att slås ihop till en har den rödgröna majoriteten varit fast beslutna om att all personal ska sitta tillsammans i gemensamma lokaler.
Olika lösningar har tittats på, men den man valt att gå vidare med är nedlagda Kämpingeskolan i Tensta – trots att den avfärdades som förslag 2019 av dåvarande styret, när Spånga-Tenstas förvaltning behövde flytta.
En renovering ansågs då alldeles för omfattande och dyr.
Men nuvarande majoritet är alltså av en annan åsikt. På fastighetsnämndens senaste möte klubbades ett utredningsbeslut, med målet om att få till ett genomförandebeslut tidigt nästa år.
I en riskanalys konstateras samtidigt att en omfattande och kostsam renovering behöver ske för att alla behov ska uppfyllas.
Nu rasar oppositionen.
– Det är ett totalt slöseri, man kastar pengar i sjön. Vi satsade redan miljoner på att renovera lokalerna på Elinsborgsbacken, dit Spånga-Tenstas förvaltning flyttade 2022. Det här ett stort misstag, säger Åsa Nilsson Söderström (L), ledamot i Järvas stadsdelsnämnd.
Närhet viktigare
Att hela förvaltningen måste sitta tillsammans är ett feltänk i sig, menar hon.
– Järva har en av Sveriges största socialförvaltningar, med massor av olika avdelningar. Alla har inte daglig kontakt med varandra, det behövs inte. Det är viktigare att faktiskt vara nära medborgarna, det går man miste om vid en flytt. Det är ganska långt att resa från Akalla till Tensta.
L var redan från början kritiska mot en sammanslagning av stadsdelarna eftersom man oroades för att det skulle påverka socialtjänsten negativt, vilket det enligt Åsa Nilsson Söderström också gjort.
– Vi har stora problem med socialtjänsten i Järva, det är hög arbetsbelastning och annat som inte fungerar riktigt som det ska. Det är där energin och pengarna borde läggas.
"Viktigt"
Stadsdelsnämndens ordförande Rashid Mohammed (V) är av en annan åsikt.
– Jag är väldigt glad över beslutet. Vi behöver större och bättre lokaler för våra medarbetare. Avtalet i Kista löper dessutom ut. Lokalerna i Tensta är fina, men för små.
Personal finns ute i hela området oavsett, menar han.
– Vi har medborgarkontor på flera platser och mobila verksamheter. Våra medarbetare är flexibla och kan röra sig för att möta medborgare.
Är det ekonomiskt försvarbart att genomföra en renovering?
– Ja, det är viktigt vi sitter tillsammans för gemenskapen och flödet. Det kommer även bli ett lyft för Tensta som område, med ännu mer liv och rörelse.