Ja det är sant, det som trädgårdsentusiaster runt om i landet vittnat om. Mördarsniglarna är extra många i år.

– Ja det är ovanligt många. Jag har fått rapporter från olika håll i landet och det stämmer med mina egna iakttagelser. Det är ett snigelår i år, säger snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Det var en tidig och regnrik vår gav sniglarna deras försprång. De övervintrar som ungdjur i marken och normalt sett brukar de komma ut under maj.

Ovanligt tidiga

– Men i år var de ovanligt tidiga. Jag såg dem redan i påsk. När det sedan blev en regnrik maj så fick de fina förhållanden att överleva, säger Ted von Proschwitz.

Nu är de slemmiga djuren igång med att lägga ägg – och då går det rasande fort.

– Varje individ lägger runt 400 ägg och de är tvåkönade så alla individer kan lägga ägg. Det räcker att man har en enda snigel i trädgården så kommer de fortsätta att öka.

"Aggressivt ätbeteende"

Och i snigelns slemmiga spår blir skadegörelsen stor. 

– Den har ett mycket aggressivt ätbeteende. Och så äter de också väldigt gärna sina egna döda artfränder. 

Det bästa är att sätta igång och avliva sniglarna så tidigt på säsongen som möjligt, men om man missade det tåget så är det ändå inte försent.

– Det lönar sig att fortsätta under hela sommaren. Vi kommer inte bli av med dem, men vi kan begränsa dem. 

Enklaste sätter att döda en mördarsnigel är att halshugga dem med en trädgårdshacka eller spade med skarp egg, menar Ted von Proschwitz.

– Då dör de omedelbart. Även skadedjur ska man ge en så snabb död som möjligt.

Finns det något positivt med att ha mördarsniglar i trädgården?

– Nej jag har svårt att se det. Den förstör det som växer och den konkurrerar ut andra arter. Det är en av världens 100 värst invasiva arter.