Genom Mårten Trotzigs gränd kilar vad som tycks vara en skolklass på väg hem från Storkyrkoskolan. Vid Västerlånggatan försvinner de ut i folkvimlet av turister som väntar på sin tur att kika närmare på Stockholms smalaste gränd.

En av dem är Fadime Demirel från Turkiet. Hon pluggar en utbytestermin i Umeå, men är på genomresa och passar på att ta en sväng till Gamla stan. Hon hamnade vid gränden av en slump.

– Jag vandrade bara omkring. Den är fantastisk, underbar, säger hon.

Klotterpatruller

Det rena intrycket är relativt nytt – i många år har väggarna täckts av graffiti och klotter.

– Här har det sett förfärligt ut. Folk har också kastat in julgranar och det har varit lite av en soptipp, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Flera försök har gjorts för att få bukt med problemen. Bland annat har klotter­patruller, utan vidare framgångar, gjort insatser i området. Därför beslutade staden att testa att stänga av gränden nattetid.

Stängs under natten

Sedan förra sommaren finns här en grind mot Prästgatan och en port mot Västerlångatan. Mellan klockan 22 och 05 låses de och bara grannar med kod kan ta sig in. Det tycks ha fått effekt.

– Väggarna var färdigsanerade för någon månad sedan, sedan dess har det inte tillkommit något nytt. Peppar peppar, säger Joakim Larsson.

– I och med att den bara är stängd på natten upplevs det heller inte som den begränsning det faktiskt är och skapar inte problem för turistnäringen.

Välkommen åtgärd

Mitt i gränden ligger porten i vilken Per Malmberg har sin bostad. Här har han bott i 30 år. Under åren har familjerna i huset lagt stora summor på sanering. Avstängningen är ett enormt lyft, menar han.

– Den har inte helt hindrat klottret – vissa klättrar över – men det har minskat så pass mycket att vi orkar hantera det själva. Vi är väldigt tacksamma.

Det här är en extrem åtgärd, men det är en plats som är viktig för hela Gamla stan.

En annan välkommen effekt är att långt färre överförfriskade barbesökare använder gränden som toalett.

Hur är det annars att bo mitt i en turistattraktion?

– Fantastiskt. Vi berörs inte heller så mycket av folk i gränden då vi har fönster åt annat håll.

Värd investering

Kostnaden för att få avstängningarna på plats uppgick till 400 000 kr.

Är det värt det?

– Det här är en av våra främsta turistattraktioner och om det är otryggt och förstört tar bilden av hela Stockholm skada. Gamla stan är en pärla vi måste vårda tillsammans, säger Joakim Larsson.

Avstängningen betyder inte nödvändigtvis att staden sparar pengar på sanering här, menar han, då det är fastighetsägarna själva som står för den kostnaden.

– Men klotter har en tendens att öka ju mer som finns. Jag är övertygad om att när vi kan hålla klottret borta här, då minskar det även på fastigheter staden har i närheten.

Enligt bygglovet får grinden och porten vara på plats i fem år. I höst ska projektet utvärderas och om det varit framgångsrikt är förhoppningen att åtgärden ska bli permanent, menar Joakim Larsson.

Om det är framgångsrikt, kan fler gator stängas av?

– Helst inte. Det här är en extrem åtgärd, men det är en plats som är viktig för hela Gamla stan.