Den rödmålade idyllen Farsta gård är som hämtad ur en Astrid Lindgren-film. Inte konstigt att flera av medlemmarna i Stockholms friluftsteater hyllar spelplatsen för sommarens Madicken-föreställning.

– Jag är så glad att det blev Farsta gård. Den här miljön är fantastisk, säger Anna Samil som spelar fru Nilsson.

– Vi tycker verkligen om platsen. Att folk passerar och kan se när vi repar. Och de här husen är otroliga, säger Tomas Granehag – herr Nilsson i pjäsen – och påpekar att Madickens hus faktiskt är rött i böckerna även om det inte är det i filmerna.

Tredje året med Astrid

Stockholms friluftsteater spelar på somrarna och drivs av en liten grupp frilansande skådespelare. De gjorde sin första föreställning uppe i Jämtland före pandemin. När viruset klingat av satte de upp Rasmus på luffen i Hässelby, och i fjol gjorde de Emil i Sollentuna.

Nu blir det återigen Astrid Lindgren. Det är ingen slump – flera av skådisarna har ett förflutet på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Vi älskar Astrid och publiken känner till historierna. Det är härliga berättelser med mörker, glädje och väldigt fina sånger. För en familjeföreställning är hon en superhit, säger regissören Anders Axelsson.

Nu har repetitionerna flyttat ut till Farsta gård.

Nu har repetitionerna flyttat ut till Farsta gård.

Angie Gray

Favoritscenen: På vedbodtaket

Repetitionerna har pågått sedan i mars och har nu flyttat ut till Farsta gård. Just den här dagen har ensemblen med vuxna och barnskådespelare klätt upp sig för ett improviserat extrarep, när de ändå ska träffa tidningen.

Tre personer kommer att alternera i rollen som Madicken, och tre andra i rollen som lillasyster Lisabet.

– Hon är glad och lekfull och verkar som en rolig och snäll storasyster. Hon kommer på många bra idéer, säger Lilly Nordå om Madicken.

Fast är alla hennes idéer verkligen bra? Nja, det där med att flyga med paraply ner från vebodtaket var väl inte att rekommendera ändå?

– Scenen uppe på taket är jätterolig. Vi har övat på den uppe på ett bord med en pinne som paraply, berättar Alva Adermark som är en av Madickenskådisarna.

Olika skådisar turas om att göra barnrollerna. Här är Vilmer Olsson, Emmi Tjernström, Oliver Samil, Lilly Nordå, Ebba Nyberg och Alva Adermark.

Olika skådisar turas om att göra barnrollerna. Här är Vilmer Olsson, Emmi Tjernström, Oliver Samil, Lilly Nordå, Ebba Nyberg och Alva Adermark.

Angie Gray

Abbe går på Adolf Fredrik

Inför premiären i augusti kommer en scen med både vedboden och familjen Nilssons hus att byggas upp på gräsytan bakom Ladan.

En lokal förmåga syns i rollen som Abbe Nilsson. Oliver Samil går på Adolf Fredriks musikklasser på Farsta grundskola. Hans mamma Anna gör dessutom rollen som Abbes mamma.

Att flera veckor av sommarlovet går åt till repetitioner och föreställningar har han inget emot.

– Det är roligt, det är ju det här vi vill hålla på med, konstaterar han.

Hur skulle du beskriva föreställningen?

– Det är en bra ensemble, härliga människor och härlig miljö. Det kommer bli världens bästa!

– I alla fall sommarens bästa, säger skådiskollegan Vilmer Olsson, som gör sin tredje raka sommar med friluftsteatern – 2022 gjorde han huvudrollen i Rasmus på luffen.

Son och mor i pjäsen – och i verkligheten. Oliver och Anna Samil gör Abbe och fru Nilsson.

Son och mor i pjäsen – och i verkligheten. Oliver och Anna Samil gör Abbe och fru Nilsson.

Angie Gray