Förstföderskor i Hagalund och delar av Ritorp, Vasalund, Agnesberg och Bergshamra hör till dem som är aktuella för insatsen. I målgruppen ingår också föräldrar från andra länder som fått sitt första barn i Sverige.
Upplägget, som kallas Rinkebymodellen eftersom det var där den användes först, är att en bvc-sköterska och en föräldrarådgivare gör sex hembesök hos familjen under barnets första femton månader.
Programmet startade i Solna i maj.
Besöken utgår från olika teman, som hur samhället är uppbyggt, hur man kan motverka plötslig spädbarnsdöd, mat, lek och barnets utveckling.
– En nybliven förälder har ofta en massa frågor, i en del områden kan behovet av rådgivning och stöd vara extra stort. Målet är att ge familjerna en ökad tillit till socialtjänsten och till samhället genom att bygga upp en tidig och positiv relation, säger Leif Åsbrink Lopez (V).
Det ska i sin tur göra att föräldrar vågar söka hjälp hos socialtjänsten innan eventuella problem växer sig stora, om behov skulle uppstå i framtiden.
Ska minska skillnaden
Hittills har tolv familjer erbjudits insatsen och tackat ja. Förutom att stärka föräldraskapet ska besöken minska skillnaden mellan barns uppväxtvillkor, säger Leif Åsbrink Lopez.
– Det bidrar till ett mer jämlikt Solna och möjliggör en trygg uppväxt för barn oavsett bakgrund.
Solna och regionen bekostar programmet ihop, för staden handlar det om cirka två miljoner kronor per år.