– Det här är mycket allvarlig brottslighet som undergräver rättsväsendets förtroende och möjlighet att utreda misstänkta brott, sa chefsåklagare Per Nichols, förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren, när åtalet väcktes i november.

Det var i januari som kvinnan kom i kontakt med en man som spelar en betydande roll i gatuledet i ett kriminellt nätverk i Sollentuna.

Några månader senare upptäckte polisen att ärenden med hemliga tvångsmedel, så som hemlig telefonavlyssning, inte gick som de skulle. Kort efter beslut om hemlig avlyssning av medlemmar i nätverket har det helt enkelt blivit tyst i de övervakade kanalerna.

Dold kamera

Så småningom riktades misstankarna mot kvinnan på Attunda tingsrätt och polisen satte upp en dold kamera på hennes arbetsplats.

Bild från polisens hemliga övervakning av kvinnan på Attunda tingsrätt.

Bild från polisens hemliga övervakning av kvinnan på Attunda tingsrätt.

Polisen

Det visade sig att man var rätt ute. Kvinnan har fotograferat dokument och skickat vidare till nätverket. Vid två tillfällen har hon dessutom låtit mannen i det kriminella nätverket få använda hennes dator med domstolens ärendesystem där han har kunnat surfa runt fritt.

I september greps hon på sin arbetsplats, av civilklädd polis, och åtal väcktes alltså i november.

"Vet att det är ett svek"

Inga penningtransaktioner har framkommit i utredningen och inte heller några hot mot kvinnan har kunnat beläggas. Däremot har det enligt Per Nichols förekommit ett slags relation, ett intresse för mannen från hennes sida.

– Vi vet inte om det har varit ett utnyttjande eller om intresset har varit ömsesidigt, har han sagt tidigare.

Kvinnan har haft varierande inställning, men under rättegången har hon medgett vissa av anklagelserna.

– Jag vet att det är ett svek mot tingsrätten, det jag har gjort, har kvinnan sagt i förhör.

Dömd för fem brott

Attunda tingsrätt meddelade sin dom i dag och kvinnan dömdes för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Hon friades samtidigt från två åtalspunkter.

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse, men påföljden blev i stället fängelse i ett år och nio månader.

– Vid bedömningen av straffvärdet har tingsrätten beaktat att den åtalade har agerat uppsåtligen samt att brottsligheten i vissa fall har lett till att polisens möjlighet att utreda misstankar om grov brottslighet har försvårats, säger domaren Magdalena Hägg Bergvall i ett pressmeddelande.

Det finns dessutom grund för uppsägning, men det ärendet har avskrivits av Domstolsverket eftersom kvinnan redan har sagt upp sig själv.