Efter att ha ställt ut sina verk i städer som Sydney och London har den assyrisk-svenske konstnären Nabil Tomi hittat hem till Skärholmen. Från den 2 maj ställs hans tavlor ut i Ateljé Skärholmen.
– Det är en speciell utställning för mig, jag firar 30 år som konstnär. Jag är väldigt glad och tacksam för FOLK i Skärholmen som tar hand om lokala konstnärer. Jag tror också att många i Skärholmen kan relatera till min historia, säger Nabil Tomi.
Kämpar för demokratin
Han började som journalist i Irak, men har nu varit konstnär större delen av sitt liv.
Till Sverige kom han som politisk flykting 1984 efter att ha arbetat som journalist, men han känner det som att han är född här.
– Sverige gav mig det jag inte hade – ett hemland. Jag har alltid kämpat för mer frihet, mer demokrati och mer rättigheter till kvinnor, säger Nabil Tomi.
Genom konsten hittade han ett sätt att uttrycka sig obehindrat och förmedla känslor till sin omgivning.
– Jag jobbar fritt och med känsla, alltid med fri hand, säger Nabil Tomi.
Kunde inte måla
Valet att bli konstnär har inte alltid varit självklart.
– När jag var liten kunde jag inte måla. I skolan målade min kompis mina teckningar. Han blev väldigt förvånad när han såg mina tavlor på en utställning i Sydney, säger Nabil Tomi med ett skratt.
Konstkarriären tog fart efter en middag hemma hos en kompis 1989. Runt bordet satt tio av Sveriges bästa konstnärer. Den ena ledde till det andra och fyra av Nabils tavlor hamnade på Liljevalchs vårsalong, varav en såldes till Stockholms museum.
– Jag känner mig helt fri när jag målar, jag målar vad jag tänker och är fri från saker som lagar och annat som alltid har styrt mig. För mig ger konst, musik och kultur en glädje som gör att vi kan leva tillsammans med harmoni, säger Nabil Tomi.
Uttrycksfull konst
Nabils första målningar speglade tortyr och massakrer, men efter att han arbetade åt FN i olika länder i Afrika förändrades hans konst.
– Mina målningar blev mer färgglada och starka, delvis på grund av naturen i Afrika. Till exempel är skogen i Liberia starkare grön än här och jorden är röd mellan byarna, säger han.
Starka färger, starka penseldrag och starka intryck gör att han själv beskriver sin konst som expressionistisk. Hans verk beskriver han som gränslösa och färgstarka.